Начало / Бременност и раждане / Кожни заболявания през бременността

Кожни заболявания през бременността

юни 5, 2017

Кожни заболявания

Бременността може да провокира изявата на някои специфични кожни заболявания. Най-често те възникват през третия триместър на бременността. До няколко седмици след раждането симптомите на тези кожни заболявания спонтанно изчезват.

Ето някои кожни заболявания през бременността (гестационни дерматози):

Гестационен пемфигоид

Пемфигоидът е автоимунно заболяване, при което по кожата се появяват големи мехури. Характерна форма на заболяването е т. нар. гестационен пемфигоид, който възниква през втората половина на бременността или непосредствено след раждането. По кожата се появяват силно сърбящи, зачервени уртикоподобни плаки, върху които се развиват малки или по-големи мехури (везикули или були). Често мехурите са изпълнени с кървав ексудат. Много често мехурчетата възникват по корема около пъпа, но могат да се появят по цялото тяло. След раждането настъпва спонтанна ремисия, но при следваща бременност заболяването може да рецидивира.

Полиморфна ерупция на бременността

Полиморфната ерупция на бременността се характеризира с появата на силно сърбящи, леко надигнати възелчета (папули) или плаки. Обривът първо се появява върху стриите по корема, като може да се разпространи и по крайниците, лицете не се засяга.

Полиморфната ерупция на бременността обикновено възниква през последните гестационни седмици. Среща се по-често при бременни за първи път, при жени, които са повишили значително теглото си през бременността, както и при многоплодна бременност.

Обривът спонтанно изчезва 4 до 6 седмици след раждането.

Атопична ерупция на бременността

Атопичната ерупция на бременността е термин, който обединява кожни състояния като екзема на бременността и гестационно пруриго, които имат сходни прояви. Това е най-честата дерматоза при бременни жени. В повечето случаи се изявява през първия или втория триместър на бременността, за разлика от другите дерматози.

Атопичната ерупция на бременността се среща по-често при жени с високи нива на IgE или с атопична обремененост (екзема, астма). Това състояние не крие риск нито за майката, нито за плода.

Засегнатите жени може да имат суха кожа, груби и зачервени плаки по лицето, шията, лакътните и задколенни гънки – екзематозна форма. По-рядко се наблюдават червени възелчета по корема и крайниците – пруриго на бременността. Обривът изчезва до няколко седмици след раждането.

Импетиго херпетиформис (пустулозен псориазис на бременността)

Импетиго херпетиформис или пустулозен псориазис на бременността е много рядко срещана дерматоза, която се изявява през третия триместър на бременността и клинично протича като пустулозен псориазис.

Пустулозният псориазис на бременността се изявява със симетрични, червени плаки със стерилни пустули, възникващи в ингвиналните гънки и други интертригинозни области. Плаките се разпространяват по кожата на ръцете, краката, трупа, като главата, дланите и стъпалата не се засягат.

Заболяването често се придружава от висока температура, гадене, повръщане, увеличени лимфни възли.

Импетиго херпитиформис крие риска както за майката, така и за плода. При бременната жена може да настъпят дехидратация, електролитни нарушения, тетания, гърчове. Има риск от плацентарна инсуфициенция, раждане на мъртъв плод.

След раждането симптомите на пустулозният псориазис на бременността бързо изчезват.