Меню

По време на бременността много от жените се радват на плътната си и перфектно изглеждаща коса и си мислят, че най-накрая имат косата, за която са мечтали цял живот. Но след раждането идва разочарованието с интензивен косопад, който може да стресне жената, ако тя не е подготвена предварително за него.

По време на бременността поради увеличените нива на хормона естроген, косата навлиза интензивно във фазата на растеж и това е една от причините тя да стане по-гъста и здрава. След раждането нивата на естрогена спадат и като резултат косата започва да окапва. Най-често косопадът започва някъде около 3-4 месеца след раждането и спира 1-2 месеца след това. Някои жени се оплакват от много интензивен косопад и имат чувството, че оплешивяват, но това е нормална фаза и не трябва да се стряскате. За 1-2 месеца нещата ще се нормализират.

Ето и няколко съвета как да се справите с косопада след раждането и да поддържате добрия вид на косата си:

Грижете се за косата си

След раждането жените имат много нови задължения, които могат да им попречат да обръщат достатъчно внимание на своя външен вид. Но не трябва да забравяте да се грижите за косата си. Едни от първите стъпки за предпазване от сериозен косопад след раждането са:

  • мийте 2-3 пъти седмично косата си с шампоан, подходящ за вашия тип коса
  • при измиването на косата използвайте хладка вода. Избягвайте да миете косата с гореща вода, която допълнително ще я стресира и изтощи.
  • използвайте, колкото се може по-рядко сешоари и други устройства с топлина за третиране на косата.
  • по-често пускайте косата да пада свободно и избягвайте да я връзвате на стегнати опашки, при което тя може да се накъса и допълните да се изтощи.

Намалете стреса

Първите месеци след раждането са стресиращи за жените, на които се налага да свикват с много нови отговорности. Това може да ги накара да се чувстват напрегнати. Постарайте се обаче да намалите нивата на стреса, защото той ще повлияе негативно на здравето ви, включително и на състоянието на косата и може допълнително да влоши, така или иначе нормалния косопад след раждането.

Хранете се здравословно

Диетата ви оказва влияние, както на общото ви здравословно състояние, така и на вида на косата ви. Здравословното хранене значи и добре изглеждаща коса. Включете в менюто си достатъчно белтъци и свежи плодове и зеленчуци. Експертите съветват да се стараете да си набавяте с храната достатъчно количество витамини А, В, С и Е, както и някои минерали като желязо, цинк и селен, които са важни за добрия вид на косата ви.

Сменете прическата си

Първите месеци след раждането е може би един от подходящите периоди, през които може да изпробвате нова прическа. Ако преди сте имали дълга коса на пластове, сега може да заложите  на малко по-къса и лесна за поддръжка прическа, с която да прикриете факта, че в момента тя е по-тънка и оредяла след раждането.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!