Начало / Бременност и раждане / Високата кръвна захар през бременността крие риск от сърдечни дефекти

Високата кръвна захар през бременността крие риск от сърдечни дефекти

дек. 18, 2017

бременност

Повишената кръвна захар през първите месеци на бременността повишава риска от вродена сърдечна аномалия на бебето, дори при майки, които нямат диабет. Това показва проучване, проведено от учени от Станфордския университет и публикувано в сп. The Journal of Pediatrics.

От много години лекарите знаят, че жените с диабет са изправени пред повишен риск от раждане на бебе със сърдечен дефект. 

Според авторите на проучването повечето жени, които имат дете с вроден сърдечен дефект не страдат от диабет. Те обаче са разгледали техните стойности на глюкозата през първия триместър на бременността, когато се формира сърцето на плода. Учените са установили, че при жените, които все още нямат диабет или са развили диабет по време на бременността има риск от раждане на дете с вродено сърдечно заболяване.

Обикновено жените, които не страдат от диабет провеждат орален глюкозотолерантен тест по средата на бременността, за да се установи дали имат гестационен диабет. През този период обаче сърцето на плода е формирано.

Изследователският екип е проучил медицинските досиета от 19107 майки и техните бебета, родени между 2009 и 2015 г. Те са анализирали нивата на глюкозата от кръвни проби, взети от майките в периода между четири седмици преди очакваната дата на зачеването и края на 14-та гестационна седмица, точно след завършване на първия триместър на бременността.

Учените също са разгледали резултатите от оралните тестове за глюкозен толеранс, проведени около 20 седмица на бременността.

След изключване на жените, които са имали диабет преди бременността и тези, които са развили гестационен диабет, резултатите показват, че рискът от раждане на дете с вроден сърдечен дефект се повишава с 8 % за всяко увеличение в нивата на кръвната захар с 0.6 mmol/l над референтните стойности през ранните етапи на бременността.

Следващата стъпка за изследователите е да проведат още по-мащабно проучване, за да се види дали резултатите ще се потвърдят. Ако се докаже същата корелация, то може да е много полезно редовно да се изследва кръвната захар при всички бременни жени в началото на бременността, за да се определи дали при тях има по-голям риск от раждане на бебе със сърдечен дефект.

Ранното установяване на повишена кръвна захар и своевременното контролиране на нивата й може да доведе до намаляване на случаите на вродени сърдечни дефекти.

Освен това лекарите могат да използват информацията за кръвната захар и при жените с повишен риск да провеждат скрининг на сърцето на плода. Съвременните методи за изследване позволяват диагностицирането на много вродени сърдечни дефекти преди раждането.

Когато лекарите знаят за наличието на дефект преди раждането, майките ще могат да получат специализирани грижи, които да увеличат шансовете на бебето им да бъде по-здраво след раждането.