Начало / Бременност и раждане / Левкоцити в урината при бременни жени

Левкоцити в урината при бременни жени

ян. 3, 2020

левкоцити в урината при бременни

Левкоцити в урината при бременни жени обикновено се откриват поради инфекция на пикочните пътища или на гениталиите.

Нормално уринният седимент може да съдържа до 5 левкоцита на зрително поле. При наличие на повече от 5 левкоцита на поле се говори за патологична левкоцитурия.

Какви са причините за поява на левкоцити в урината при бременни жени?

Причините за поява на левкоцити в урината по време на бременност обикновено са същите като при небременните жени. Ето някои от основните причини за наличие на левкоцитурия през бременността:

Инфекции на пикочните пътища

Рискът от инфекции на пикочните пътища е леко повишен при бременни жени. Главната причина за това е, че уголемената матка притиска пикочния мехур. Получава се застой на урина, който благоприятства размножаването на бактерии и развитие на инфекция. Появата на уринарна инфекция през бременността крие риск от усложнения както за майката, така и за плода.

Инфекцията на долните пикочни пътища се отнася до инфекция, засягаща уретрата и пикочния мехур. Характерни симптоми при цистит (възпаление на пикочния мехур) са често уриниране, парене при уриниране, тежест или болка в областта на таза, наличие на бактериурия и левкоцитурия.

Инфекцията на горните пикочни пътища се отнася до инфекция, засягаща уретерите и бъбреците. През бременността настъпват промени в пикочните пътища на жената и се повишава вероятността бактерии от пикочния мехур да се придвижат нагоре по уретерите към бъбреците. Развива се пиелонефрит (възпаление на бъбречния паренхим и легенче), който се изявява с повишаване на температурата и втрисане, болка в кръста, парене при уриниране, често уриниране.

Бъбречната инфекция причинява появата на левкоцити в урината с левкоцитни цилиндри, бактериурия, протеинурия.

Развитието на пиелонефрит през бременността изисква възможно най-ранно лечение, за да се избегнат усложнения.

Асимптомна бактериурия

Възможно е бременните жени да имат бактериална инфекция на пикочните пътища, но да нямат симптоми. В урината обаче присъстват бактерии и левкоцити. Това състояние често е безобидно при небременни жени, но при бременните жени асимптомната бактериурия често прогресира до пиелонефрит, ако не се лекува.

На всички бременни жени се препоръчва скринингово изследване за асимптомна бактериурия. Между 12 и 16 гестационна седмица се провежда микробиологична посявка на урина (урокултура).

Генитални инфекции

Гениталните инфекции по време на бременността може да доведат до поява на левкоцити в урината. Много често при вземане на проба за изследване на урина при жени с генитална инфекция става замърсяване на урината с генитален секрет, който съдържа левкоцити.

Примери за генитални инфекции, които могат да доведат до откриване на левкоцити в урината по време на бременността са: хламидия, гонорея, бактериален вагинит.

Бременните жени обикновено имат повишен вагинален секрет, който често съдържа левкоцити, дори когато жената няма генитална инфекция. Ето защо е много важна добрата хигиена на външните полови органи преди даване на проба за изследване на урина.