Начало / Бременност и раждане / Лохии – нормално кръвотечение след раждане

Лохии – нормално кръвотечение след раждане

мар. 2, 2017

лохии

Лохии се нарича нормалното следродилно кървене. Веднага след раждането започва процес на „очистване“ на маточната кухина. Матката се съкращава и изхвърля ненужните материи, като останали плацентарни части. Некротизиралите материи заедно с отделящата се кръв, лимфа и слуз образуват лохиите. В първите дни те могат да наподобяват на по-обилна менструация. С времето обаче количеството им намалява.

Колко дълго нормално продължава кръвотечението след раждането?

При всяка една жена е различно, но в повечето случаи кървенето продължава между 4 и 6 седмици. При жените, които са родили с цезарово сечение този период може да бъде по-кратък – между 2 и 4 седмици. Това е така, защото някои от маточните тъкани, които се съдържат в лохиите се отстраняват хирургично по време на раждането.

Обикновено в първите 4-5 дни кръвотечението е по-силно, след което лохиите стават все по-светли на цвят и по-оскъдни по количество. Ако обаче забележите, че при вас кръвотечението продължава да бъде обилно трябва да се консултирате с лекар.

Какви видове лохии има?

Продължителността на кръвотечението варира при различните жени, но обикновено то следва една и съща фазовост:

Lochia cruenta – в първите 2-3 дни лохиите са основно кървави.

Lochia rubra от 4-ия – 6-ия ден лохиите стават червенокафеникави и съдържат некротизирали материи.

Lochia alba – постепенно количеството на лохиите намалява и до 10-ия ден цветът на кръвотечението става жълтеникав.

Lochia serosa – след 10-ия ден кръвотечението е все по-оскъдно и по-воднисто, като има слузно-белезникав цвят.

Отделянето на лохии обикновено се прекратява около петата седмица след раждането. Количеството на отделените лохии за целия послеродилен период е около 1000 – 1500 г. При раздвижване на родилката и особено след физическо натоварване количеството на лохиите се увеличава, а цветът им става по-кръвенист. Характерно за лохиалният секрет е, че има антибактериални свойства и предпазва от развитие на инфекция на маточната кухина.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Лохиите са нещо нормално след раждане, но трябва да обръщате внимание на кръвотечението и неговия характер и ако забележите някаква промяна да се консултирате с лекар. Някои промени, за които трябва да следите са:

  • поява на неприятен мирис – обикновено лохиите наподобяват на мирис менструалната кръв
  • прекалено обилно кървене – потърсете медицинска помощ ако кръвотечението не намалява по интензивност или ако забележите големи съсиреци, примесени с кръвта.