Начало / Бременност и раждане / Мигрена по време на бременността

Мигрена по време на бременността

окт. 7, 2019

мигрена по време на бременността

Мигрената е състояние, при което се наблюдават пристъпи на силно главоболие, което засяга едната или двете половини на главата и може да продължи няколко часа или дори няколко дни. В някои случаи мигренозният пристъп се предшества от т. нар аура – неврологични симптоми, като замъглено зрение, изтръпване на ръцете или краката. Като за капак мигрената може да бъде съпроводена с гадене и повръщане, чувствителност към светлина и световъртеж по време на пристъпа.

При някои жени мигрената може да се отключи именно по време на бременността, при други, които по-рано са диагностицирани с това заболяване по време на бременността присъпите могат да зачестят.

Естрогенът е женски полов хормон, за който се смята, че има връзка с риска от мигрена. Когато нивата му са изменени, като по време на бременност, менструация или менопауза това може да окаже влияние и върху оплакванията на жената, свързани с мигрената.

Хормоналните промени, които настъпват през бременността не са единствения отключващ фактор за мигренозни пристъпи. Обикновено е комбинация от фактори. Като например пропуснато хранене, стрес, липса на достатъчно сън могат да отключат пристъп.

При някои жени пристъпът продължава няколко часа, при други той може да продължи с дни, особено ако не се предприемат някакви мерки за овладяване на състоянието. Мигрената е доста непредвидимо заболяване. При някои жени по време на бременността мигрената се влошава, докато при други пристъпите почти напълно изчезват. Някои от методите, които могат да ви помогнат да се справите по-лесно с мигрената по време на бременността са:

Дневник на мигренозните пристъпи

Воденето на дневник с моментите, в които сте изпитвали главоболие може да ви помогне да разпознаете какво го отключва при вас. Това ще помогне и на лекуващия ви лекар да избере най-подходящото за вас лечение. Всеки път, когато имате главоболие запишете следната информация на лист:

  • какви са били точно оплакванията ви, какво точно е било главоболието – локализирано само в едната половина или не, имали ли сте други съпровождащи симптоми като гадене, повръщане, замъглено зрение, чувствителност на светлина или миризми.
  • кога е започнало главоболието и кога е спряло.
  • какви храни и напитки сте приемали през последните 24 часа.
  • някаква промяна във външната среда, като пътуване, смяна на времето или опитване на нова храна или напитка.
  • какви медикаменти сте приели, за да облекчите симптомите и ефекта от тях.

Ограничаване на стреса

Този подход е валиден не само по време на бременността. Стресът е чест отключващ фактор за мигренозните пристъпи. Опитайте се да намерите способ как да ограничите стреса в ежедневието си. Може да пробвате медитация, йога, спорт или хоби, като рисуване или друга любима дейност.

Спете достатъчно

На някои жени им е трудно да спят спокойно по време на бременността, но за да нямате чести оплаквания от главоболие е препоръчително да осигурите на тялото си достатъчно време за почивка.

Физически тренировки

Редовната физическа активност по време на бременността може да помогне за намаляване на мигренозните пристъпи и интензитета на главоболието. Освен това тя е полезна и за цялостното ви здравословно състояние.

Почивка

Ако усетите, че е възможно да изпитате мигренозен пристъп най-добре намерете място, където да легнете и да починете. Пуснете щорите, ако навън е светло и може да поставите студен компрес върху челото си и ако болката е много силна може да изпиете една таблетка ацетаминофен. Този медикамент е без лекарско предписание и приемът от време на време през бременността се приема за безопасно.

Прочетете за:
Мигрена
Видове главоболие