Начало / Бременност и раждане / Опасни ли са настинките по време на бременността?

Опасни ли са настинките по време на бременността?

окт. 16, 2017

бременност

Когато забременеете в имунната ви система ще настъпят известни кратковременни промени. Това може да ви направи по-податливи на различни видове настинки. Има над 200 вируса, които предизвикват симптоми, подобни на тези като при настинка и грип. Обикновено е нужна около седмица на пациентите да се възстановят. По време на бременност обаче времето за възстановяване може и да се удължи до 3 седмици.

Тъй като настинките се дължат на вируси, а не на бактерии, антибиотиците в този случай няма да са ви от полза. Понякога обаче в резултат на вирусната инфекция може да се насложи и бактериална такава със засягане на синусите, гърлото или белите дробове.

Нормално всеки човек 1-2 пъти годишно настива и изпитва грипоподобни симптоми, тъй че не е учудващо, че това може да се случи и по време на бременността. По време на боледуването няма да сте в най-добрата си форма, но обикновено настинките не носят риск за здравето на бебето.

Безопасно ли е да се взимат медикаменти за справяне със симптомите?

През периода на бременността не се препоръчва да се приемат каквито и да било медикаменти без консултация с лекар. Много от медикаментите съдържат съставки, които не са тествани върху бременни жени и съществува вероятност да повлияят негативно върху развитието на плода.

Ако ви се налага да приемате температуропонижаващи медикаменти, като парацетамол например в никакъв случай не превишавайте препоръчаната максимална дневна доза. За всички други медикаменти се консултирайте с лекар преди да започнете терапия.

Как може да се предпазите от настинки?

Няма как да се предпазите на сто процента от всяка настинка и простуда, но може да предприемете някакви превантивни мерки, за да намалите този риск:

– Хранете се балансирано и включвайте възможно най-много плодове и зеленчуци в менюто си. Старайте се да си набавяте достатъчно минерали и витамини с храната, която консумирате.

– Пийте достатъчно течности. Освен вода може да консумирате различни видове чайове и плодови сокове. Внимавайте само с приемът на кофеин и го ограничете до минимум.

– Старайте се да си почивате, винаги когато се почувствате уморени и ограничете стресовите фактори.

– Бъдете физически активни. Специалистите препоръчват бременните жени да правят леки, недотолкова натоварващи упражнения редовно. Физическото натоварване ще ви помогне да се чувствате по-енергични, ще поддържа тялото ви във форма и ще намали риска от развитие на инфекции.

– Ако пушите, задължително спрете цигарите поне по време на бременността. Никотинът, който се съдържа в цигарите може да увреди плода, а освен това той влошава имунитета.

– Избягвайте да контактувате с хора, за които се знае, че са заразни. По време на месеците, когато се увеличава броят на случаите на грипни заболявания и настинки се старайте да не посещавате места, където има струпване на много хора и увеличен риск от инфекции.