Начало / Бременност и раждане / Недоспиването през бременността крие риск от гестационен диабет

Недоспиването през бременността крие риск от гестационен диабет

окт. 18, 2017

диабет

Бременните жени, които редовно не си доспиват имат по-голяма вероятност да развият гестационен диабет, твърдят учени от университета на Илинойс в Чикаго.

Те са провели проучване, което показва, че липсата на достатъчно сън при бременните жени може да доведе до по-висок риск от диагностициране с гестационен диабет.

Американските учени са прегледали резултатите от осем самостоятелни проучвания, които са изследвали продължителността на съня и честотата на гестационния диабет сред бременните жени. Общият брой на участвалите в проучванията бременни жени е бил над 17000.

След анализ на изследванията, учените са установили, че бременните жени, които са спали по-малко от 6 часа през нощта, са имали 1.7 пъти по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с диабет.

Авторите на проучването отбелязват, че редовното недоспиване повишава риска, но не гарантира развитието на гестационен диабет. Има много други рискови фактори, които оказват влияние върху това дали бременната жена ще развие диабет.

Рискови фактори за поява на гестационен диабет са наднорменото тегло, наличие на близък роднина с диабет, възраст над 35 години и др.

Гестационният диабет обикновено възниква в средата или към края на бременността. Той може да има негативно влияние както върху майката, така и върху плода.

Повечето жени с гестационен диабет раждат здрави бебета. По-високото ниво на кръвната захар през бременността може да повиши риска от преждевременно раждане, по-голямо тегло на плода, респираторен дистрес синдром, ниска кръвна захар след раждането на бебето.

Диабетът при бременните може да повиши риска от високо кръвно налягане и прееклампсия, от по-чести инфекции на пикочно-половата система.

Обикновено нивата на кръвната захар при жените, които развиват диабет през бременността, се нормализират след раждането.

Понякога гестационният диабет може да остане недиагностициран, тъй като често липсват симптоми. Ето защо бременните жени трябва да изследват кръвната си захар между 24 и 28 седмица на бременността.

За превенция или лечение на гестационния диабет на бременните жени се препоръчва здравословно хранене, физическа активност, а при нужда се прилага инсулинт.

Проучването е публикувано в списание Sleep Medicine Reviews.