Начало / Бременност и раждане / Ниско кръвно налягане през бременността

Ниско кръвно налягане през бременността

юни 6, 2018

ниско кръвно налягане през бременността

Ниското кръвно налягане (хипотензия) е често срещано явление по време на бременността. Хормоналните промени, които настъпват в организма на бременната жена могат да окажат влияние върху нейното кръвно налягане, особено през първите два триместъра.

Когато сте бременнa по стойностите на кръвното налягане лекарят, който следи бременността ви може да се ориентира за вашето здравословно състояние и това на растящото в утробата ви бебе. То също така може да бъде индикатор за някои здравословни усложнения, които могат да настъпят през този период, като прееклампсията например. Това е и една от причините, поради които лекарят е длъжен при всяка пренатална консултация да мери кръвното налягане на бременната жена. За ниско се приема кръвно налягане под 90/60 mmHg.

Какви могат да бъдат причините за ниско кръвно налягане през бременността?

Ниското кръвно налягане най-често се дължи на промените, които настъпват в организма на бременната жена. По време на бременността кръвоносните съдове се разширяват и това като резултат води до понижаване на кръвното налягане. Други причини за ниско кръвно налягане могат да бъдат многоплодната бременност, недостиг на фолиева киселина или витамин Б12. Ниското кръвно налягане може да се дължи също на анемия, инфекция, ендокринни нарушения, дехидратация, алергична реакция и др.

Какви са симптомите?

Въпреки, че в повечето случаи ниското кръвно налягане не е сериозен проблем, за който да се притеснявате то може да бъде съпроводено от симптоми, които да пречат на изпълнението на ежедневните ви задачи и да ви причинява дискомфорт.  По-често съобщаваните симптоми са:

  • световъртеж
  • гадене и повръщане
  • главоболие, което може да бъде съпроводено и със загуба на съзнание
  • генерализирана умора, която може да се влошава с напредване на деня
  • задух
  • бледа кожа и студени крайници
  • замъглено зрение

Има ли рискове за плода?

Един от основните рискове при бременни жени, които страдат от ниско кръвно налягане е загуба на съзнание и евентуално падане и нараняване. Според няколко на брой проучвания постоянно ниското кръвно налягане по време на бременността крие риск за плода и вероятно увеличава риска от преждевременно или мъртвораждане.

Какво е лечението?

Обикновено не се налага прилагането на някакво специфично лечение при хипотензия, но бременната може да опита домашни методи за облекчаване на симптомите.

Първата и най-важна стъпка при ниско кръвно налягане е почивката. Почувствате ли, че ви се вие свят и че кръвното ви пада задължително легнете и си починете за известно време. Другата важна превантивна мярка е пиенето на достатъчно течности. Освен това вашият гинеколог може да ви препоръча да се храните по-често на малки порции. Честото хранене с разнообразна и здравословна храна ще ви достави нужните хранителни вещества и ще спомогне за облекчаване на симптомите при ниско кръвно налягане.

Прочетете за:
Ниско кръвно налягане (артериална хипотония)
Симптоми на ниско кръвно налягане
Ниско кръвно налягане – как да се справим?