Начало / Бременност и раждане / Обезболяване на раждането

Обезболяване на раждането

ное. 30, 2020

обезболяване на раждането

Родилната болка е специфично комплексно усещане. Източници през първия период на раждането са преразтягането на шийката и тялото на матката, както и маточните контракции, намаляващи притока на кислород. През втория период на раждането основна причина за възникването на болка са напрежението в тазовото дъно и разтягането на влагалището и перинеума.

Съществуват две основни групи техники за обезболяване на раждането:

 • Немедикаментозни
 • Медикаментозни

Към първата категория техники спадат:

 • Психопрофилактика – състои се в обучение и подготовка на бременната за предстоящото раждане. Целта е да се повиши прагът на възбудимост на мозъчната кора, като по този начин се коригира и прагът на болка и се елиминира чувството за страх от наближаващото събитие.
 • Емоционална подкрепа от персонала и присъствието на близък човек
 • Упражнения за релаксация
 • Техники за правилно дишане
 • Ходене, преместване и промяна позицията на родилката
 • Масаж и рефлексология. Рефлексологията представлява осъществяване на нежни масажни движения на ходилата и ръцете, които целят стимулацията на енергийни полета в тялото.
 • Приложение на пакети с лед в областта на кръста и краката
 • Акупунктура и акупресура – ограничено използване, повече се използва като допълваща терапия при някои усложнения на бременността като гадене, повръщане, запек и болки в гърба.
 • Музикална терапия
 • Потапяне във вода.

Има два типа медикаменти, които могат да облекчат болката по време на раждането:

 • Аналгетици – намаляват болката, но чувствителността е запазена.
 • Анестетици – временно “парализират”, блокират всякакъв вид сетивност, заедно с чувството за болка.

Някои аналгетици действат системно върху цялото тяло, докато други намалят или елиминират чувството за болка в по-малки участъци, като например вагинално, перинеално или вулварно. Трета група аналгетици осигуряват ефекта си в по-големи области от тялото. Обикновено, по време на раждането те обезболяват от талията надолу – тук спадат епидуралният, спиналният и комбинираният спинално-епидурален блок.

Епидурален блок

Епидуралният блок е най-често използваният метод за обезболяване. Може да се използва, както при раждане през естествените родови пътища, така и при Цезарово сечение. Инжектира се медикамент в долната част на гръбначния стълб и отнема около 10-20 минути да подейства.

Епидуралната упойка намалява чувството за болка, докато родилката остава в будно състояние. Характерно е, че намалява кръвното налягане, което е възможно да рефлектира върху плода, като забави сърдечната му честота. Други странични ефекти могат да бъдат – затруднения при уриниране и необходимост от поставянето на катетър, температура, сърбеж и по-рядко продължително главоболие в рамките на дни след раждането.

Спинален блок

Лекарите могат да използват тази техника преди започване на Цезарово сечение. Използва се доста по-рядко при вагинално раждане. Медикаментът отново се аплицира в долната част на гръбначния стълб, като ефектът настъпва в рамките на няколко минути и трае 1 до 2 часа. Страничните ефекти са същите, както при епидуралната упойка.

Комбиниран спинално-епидурален блок

Този метод комбинира предимствата да спиналната и епидуралната упойки, като облекчава болката бързо. Получава се същото ниво на обезболяване, но с по-малка доза от използвания медикамент. Характерно тук е, че след приложението на този вид техника, е възможно родилката все още да е способна да се движи – да извърви кратка дистанция или да използва тоалетна чрез помощ от персонала. Рисковете са същите, както при епидуралната упойка.

Пудендален блок

Това е техника, при която се аплицира медикамент в областта между ануса и вагината – перинеум. Необходими са 10 – 20 минути, за да подейства и много рядко дава странични ефекти, като например спад на артериалното налягане на родилката. При някои хора може да няма ефект или да предизвика алергични реакции и дори развитието на инфекции. В днешно време е рядко използвана техника в акушерството.

Опиоидите са представители на анестетиците, които се прилагат мускулно и действат спазмолитично върху маточната шийка и долния маточен сегмент, като осигуряват умерено обезболяващ ефект. С тях трябва да се внимава, тъй като в големи дози могат да потиснат дишането на плода.

От анестетиците, които се прилагат системно, представители са транквилизаторите. Те не са често използвани в съвременното акушерство. Приложени мускулно или венозно, те не водят до пълно облекчаване на болката, но намаляват чувството за страх. Родилките, при които са употребявани такива медикаменти, нямат спомени за определени моменти от раждането. Други представители са невролептиците, които също действат върху нервната система и проявяват още антиеметичен ефект (намаляват чувството за гадене). Някои от тях действат и върху маточната шийка спазмолитично.

Други често използвани представители са неопиодните аналгетици, които не повлияват маточната активност и дишането на плода.

Автор: д-р Александра Стефанова

Прочетете за:
Нормално раждане