Начало / Бременност и раждане / Как да се справим с отоците по крайниците през бременността?

Как да се справим с отоците по крайниците през бременността?

сеп. 13, 2016

отоци

Отоците на крайниците по време на бременността са често срещано оплакване най-вече през третия триместър. В повечето случаи те са леки и не водят до сериозни притеснения. В някои случаи обаче се налага лекарска намеса.

От отоци на крайниците страдат приблизително 75% от бременните жени, като за първи път те се проявяват между 22 и 27 гестационна седмица и се задържат до края на бременността.

Каква е причината за отоци на крайниците?

По време на бременността телесните течности се увеличават и се задържат в тялото, като се натрупват в тъканите. Причината за това е повишеният кръвоток и нарастващото напрежение, което матката оказва на близкостоящите тазови вени, които връщат кръвта от долните крайници към сърцето. Това е и причината за така неприятното подуване на краката, но също и на ръцете.

В повечето случаи отоците на краката и ръцете по време на бременността са нещо напълно нормално за този период. В някои по-редки случаи жените могат да не изпитат този симптом и да не забележат някакво видимо подуване на крайниците, докато са бременни. Ако обаче отокът премине и към лицето ви и отоците по краката и ръцете не изчезват през нощта, докато сте легнали трябва да се консултирате с гинеколога, който следи бременността ви. По-тежките отоци могат да са един от симптомите на прееклампсия, особено ако са съпътствани от повишено кръвно налягане и наличие на белтък в урината.

Как да облекчите отоците по време на бременността?

Избягвайте да стоите изправени дълго време – ако се налага да стоите изправени през по-голямата част от работния ден почивайте по пет минути на всеки час.

Повдигнете краката си – ако е възможно докато сте седнали повдигнете краката си леко. В края на работния ден след като се приберете у дома задължително легнете за малко и повдигнете краката си на ниво по-високо от останалата част на тялото ви.

Спете настрани – най-вероятно вече ви се налага да спите настрани, тъй като увеличената матка притиска мускулите на гърба, гръбначния стълб и големите кръвоносни съдове, което може да намали притока на кръв към плода. Освен това тази поза ще допренесе за подобряване на функцията на бъбреците и така отоците ви могат да намалеят.

Движете се – опитайте се да правите упражнения, които да не пречат на бременността ви. Така ще подпомогнете кръвообращението в тялото си и ще облекчите задръжката на течности.

Избягвайте да носите стегнати дрехи – ако носите стегнати дрехи допълнително ще затрудните циркулацията на кръвта в тялото си.

Пийте достатъчно течности – имайки предвид, че в тялото ви вече има задръжка на течности може да изглежда странен такъв съвет, но като пиете 8 до 10 чаши вода дневно ще помогнете на тялото ви да се отърве от излишното количество натрий и отпадни продукти.