Начало / Бременност и раждане / Как да се справите с повишения апетит през бременността?

Как да се справите с повишения апетит през бременността?

юни 7, 2019

повишения апетит през бременността

Докато сте бременни в някои моменти може да усещате стомаха си като бездънна яма и дори да сте похапнали обилно преди 1-2 часа скоро след това може отново да почувствате глад. Подобни промени са нормални през този период.

Кога се повишава апетита по време на бременността?

Апетитът обикновено започва да се засилва през втория триместър, въпреки че при някои жени тази промяна може да се забележи още в първите месеци.

През първия триместър някои жени се оплакват от гадене и повръщане, които се дължат на повишаване на нивата на хормона прогестерон. След повръщане жената може да изпитва по-силен глад, защото стомахът е изпразнен. Другите две причини за повишен апетит през тези първи месеци са нуждата на тялото да замести загубените при повръщане калории и нуждата на плода от витамини  и хранителни вещества.

Освен това през бременността се увеличава обема на кръвта и за обменните процеси в тялото са нужни повече калории от обикновено. В резултат на това жената може да започне да има повишен апетит.

Между 7 и 12 гестационна седмица е възможно вкусът ви да се промени. Някои храни, които преди сте харесвали вече да са ви неприятни и обратно да започнете да консумирате ястия, които никога досега не сте хапвали. Освен това бременните жени съобщават, че апетитът им се повишава през по-късните часове на деня.

В тази промяна на апетита на жената няма нищо лошо и тя е директно отражение на растящото в утробата й бебе. Това, което не трябва да забравят жените обаче е, че не трябва да прекаляват с храната с извинението, че се хранят за двама.

Как да се справите с повишения апетит през бременността?

Следете колко калории приемате дневно

През първия триместър на бременността жената не се нуждае от повече калории от обикновено. През втория триместър калорийният прием трябва да се увеличи с 350 калории и с 500 калории съответно през последните три месеца на бременността. Опитвайте се да следите колко калории дневно приемате с храната и не прекалявайте с похапването.

Пийте достатъчно течности

Понякога може да объркате дехидратацията с глад, тъй като през бременността тялото работи по-усилено и изразходва повече течности. Нужно е да пиете достатъчно течности, за да хидратирате тялото си, особено през по-топлите месеци на годината. Избгявайте да пиете газирани и подсладени напитки, защото те няма да утолят жаждата ви, а допълнително могат да доведат до дехидратация.

Хранете се балансирано и здравословно

Старайте се да похапвате свежи салати и домашно приготвени ястия, които да ви доставят всички нужни хранителни вещества. През този период е много важно хранителния ви режим да е разнообразен и да си набавяте витамини и минерали с храната. За да не огладнявате толкова е препоръчително да се храните с малки порции по-често, 5-6 пъти дневно. Хапването на малки порции ще ви предпази и от някои неприятни симптоми на бременността, като газове, подуване на стомаха и киселини.