Начало / Бременност и раждане / Причини за спонтанен аборт

Причини за спонтанен аборт

мар. 4, 2021

причини за спонтанен аборт

Спонтанен аборт представлява прекратяване на бременността преди 22 г.с., когато плодът е под 600 гр. и е нежизнеспособен извън матката. Възниква поради естествени причини, без външна намеса.

Различават се следните видове спонтанен аборт: ранен (настъпва до 12 г.с.), късен (настъпва между 13 и 22 г.с.), хабитуален (3 или повече последователни спонтанни аборта) и септичен аборт (усложнен с инфекция).

Какви са най-честите причини за спонтанен аборт?

Причините за спонтанен аборт могат да се разделят в три основни групи:

Причини от страна на ембриона

  • Хромозомни аномалии

В над 50 % от случаите на спонтанен аборт причината е промяна в броя или структурата на хромозомите на ембриона. Най-честите хромозомни аномалии, които са несъвместими с живота и водят до аборт са: тризомия, монозомия, нулизомия. Хромозомните аномалии възникват по-често при бременни жени над 35 години.

Причини от страна на майката

  • Начин на живот

Употребата на наркотици, алкохол, тютюнопушене, излагането на радиационни излъчвания, недохранването, въздействието на химични агенти, стреса повишават риска от преждевременно прекъсване на бременността.

  • Инфекциозни заболявания

Група инфекции, обединени с акронима TORCH често причиняват усложнения на бременността, включително и спонтанен аборт. Това са токсоплазмоза, рубеола, цитомегалия, херпес, хепатит и други, като например ХИВ, сифилис, листериоза.

  • Тежки системни заболявания

Наличието на хронични заболявания на майката (напр. системен лупус еритематодес, бъбречни заболявания, болест на Крон, затлъстяване) се свързва с по-висока честота на спонтанните аборти.

  • Хормонални нарушения

Неконтролиран захарен диабет, намалена продукция на прогестерон от жълтото тяло, синдром на поликистозните яйчници, хипотиреоидизъм и други хормонални нарушения също повишават риска от спонтанен абрт.

  • Имунологични фактори, например антифосфолипиден синдром
  • Физическа травма
  • Патология на матката

Вродени аномалии на матката, като хипопластична матка, двурога матка, матка със септум повишават вероятността от спонтанен аборт.

Друга честа причина за спонтанен аборт е цервикалната недостатъчност, тъй като шийката се разширява твърде рано по време на бременността. Може да се дължи на травма на шийката, къса шийка, конизация или ампутация на шийката.

Наличието на миомни възли, вътрематочни сраствания също повишават риска от спонтанен аборт.

  • Плацентарна патология

Ако плацентата не се формира правилно или не функционира правилно през бременността, това ще повлияе негативно на развитието на плода и може да причини спонтанен аборт или мъртвораждане. Например при abruptio placentae, placenta praevia има повишен риск от мъртвораждане.

  • Медикаменти

Преди да приемат каквито и да е лекарства, бременните жени винаги първо трябва да се консултират с лекар за тяхната безопасност по време на бременност.

Причини от страна на бащата

Причините от страна на бащата не са толкова чест фактор за настъпване на спонтанен аборт и за тях се знае малко. Касае се за нарушена структура на сперматозоида, оплодил яйцеклетката, което води до хромозомен дефект на ембриона.

Прочетете за:
Спонтанен аборт
Видове аборт – изкуствен, спонтанен