Начало / Бременност и раждане / Пролапс на пъпна връв

Пролапс на пъпна връв

дек. 10, 2020

пролапс на пъпна връв

Какво представлява пролапсът на пъпната връв?

Това е спешно акушерско състояние, което може да доведе до неонатална смърт и се характеризира с изпадането (пролапс) на пъпната връв между предлежащата част на плода и шийката на матката във влагалището на родилката. Може да предшества или да настъпи по време на самото раждане. Състоянието се съчетава с нарушение в детските сърдечни тонове.

Какви са причините, които могат да доведат до пролапс на пъпната връв?

Рядко срещано състояние с честота около 1 на 200-250 раждания. За едни от най-честите причини се смятат:

  • Многоплодната бременност
  • Полихидрамнион – наличието на прекалено голямо количество околоплодна течност
  • Преждевремнно пукване на околоплодния мехур
  • Преждевременно раждане
  • Седалищно предлежанието на плода
  • Прекомерно дълга пъпна връв
  • Тесен таз с подвижна глава, задържана над входа на таза
  • Ниско прикрепване на плацентата и положение на пъпната връв, изхождащото от долния ръб или от ципите
  • Неправилни положения на плода – косо или напречно.

Какви са последиците от това състояние?

Характеризира се с изключителна спешност в акушерството, тъй като вследствие на притискането на пъпната връв между предлежащата част на плода и маточната шийка, се нарушава притока на кръв и кислород. Като резултат може да настъпи дори мъртвораждане. Възможно е, обаче и при частична компресия на пъпната връв за по-малко от 5 минути да не се окаже увреждащо въздействие.

Как се поставя диагнозата пролапс на пъпната връв?

При вагинален преглед чрез палпация или при оглед със спекулум и валви се установява мека пулсираща маса, в съчетание с отслабване, променливост или пълно изчезване на детските сърдечни тонове, регистрирани чрез аускултация или на монитор.

Диагнозата става по-вероятна, когато след промяна в положението на бременната, тези промени не изчезнат. При изследването е необходимо да се усетят и пулсациите на пъпните съдове, които са синхронни със сърдечната честота на плода. Липсата на пулсации е предвестник за скорошна смърт на плода или резултат от вече настъпила такава. Допълнително може да се направи и сонографско изследване за сърдечните тонове.

Какво е поведението при пролапс на пъпната връв?

Това е екстремно спешно състояние, което изисква незабавни спешни мерки за спасяване живота на плода. Необходимо е непрекъснато проследяване на детските сърдечни тонове. Родилката се въвежда в оперативна зала, като на нея се подава кислород чрез кислородна маска. Родоразрешението е чрез Цезарово сечение. Ако няма условия за пристъпването към незабавно раждане, е необходимо да се направи декомпресия на пъпната връв, което става чрез прилагането на определени методи.

Първо, бременната може се постави да лежи на страна, обратна на мястото, където е открита предлежащата част на пролабиралата пъпна връв и също така, тази част трябва да бъде по-високо разположена от нивото на маточното дъно – това може да стане, като се поставят възглавници в областта на таза на родилката.

Също така, бременната може да се постави в специално положение – Транделенбург (главата е по-ниско разположена от долната част на тялото) или в колянно-гръдна позиция. Вагинално чрез въвеждането на два пръста или цяла ръка се прави опит за издигане на предлежащата част или това може да се опита чрез поставянето на специален Филиев катетър и изпълване на пикочния мехур.

Не на последно място, пъпната връв трябва да се поддържа влажна непрекъснато. Ако вече е установена смърт на плода, родоразрешението не е в условията на спешност, а спрямо акушерските правила, които максимално щадят състоянието на родилката.

Автор: д-р Александра Стефанова

Прочетете за:
Аномалии на пъпната връв