Начало / Бременност и раждане / Промени в настроението през бременността

Промени в настроението през бременността

мар. 22, 2019

промени в настроението по време на бременността

Нормално е да изпитвате промяна в настроението през периода на бременността, поради стрес, умора и най-вече хормоналните промени, които настъпват във вашия организъм. А освен това е очаквано и да изпитвате редица емоции и притеснения от факта, че скоро ще ставате родител.

Всяка жена реагира различно на тези промени. Някои бъдеши майки се чувстват превъзбудени, както в положителна така и в отрицателна насока. Други пък се чувстват депресирани и тревожни. Повечето жени започват да забелязват тези промени в настроенията около 6-10 гестационна седмица. Обикновено те отшумяват през втория триместър на бременността и отново започват да се проявяват към последните седмици преди термина.

Какви са причините за честите промени в настроението през бременността?

Една от основните причини за честите смени на настроенията ви през бременността са хормоналните промени, които настъпват във вашия организъм. Когато забременеете нивата на хормоните естроген и прогестерон се покачват. Това помага на вашия организъм да се подготви, но това се отразява и на емоционалното ви състояние и може по-често да изпитвате страх или лесна раздразнителност.

Не всичко обаче може да се отдаде на хормоните. С толкова много промени в живота ви е нормално и емоциите ви често да се менят. В един момент може да нямате търпение да видите вече вашето бебе, а в другия да се притеснявате дали наистина сте готови да бъдете майка.

Често срещани притеснения на жените по време на бременността са:

 • дали ще бъдат добри майки
 • как ще се отрази появата на бебето върху отношенията с партньора
 • дали бебето ще се роди здраво
 • дали ще се справят финансово с отглеждането на бебе
 • какви промени ще настъпят в тялото им и дали ще продължат да привличат партньора си
 • как ще протече раждането и дали ще бъде много болезнено.

Много жени забелязват, че по време на бременността по-често забравят и това също може допълнително да ги изнерви и напрегне. Понякога не е възможно да сте непрекъснато щастливи, когато сте започнали да изпитвате някои от неприятните последствия от бременността, като киселини или сутрешно гадене.

Кога отшумяват промените в настроенията?

Както споменахме по-рано тези чести промени в настроенията отшумяват към втория триместър на бременността. В този етап жените вече имат по-голям контрол върху емоциите си и те не са толкова лесно раздразнителни.

След като отминат резките промени в настроенията, характерни за първия триместър е нормално и след това от време на време да се чувствате изнервени или притеснени. Това е особено характерно с приближаването на термина ви, когато жените започват да се притесняват за самото раждане и промените, които ще настъпят след това.

Как може да се справите с промените в настроенията?

Първото и най-важното нещо, което трябва да направите е да не вините себе си за това, което се случва с вас. Вие няма да сте първата или последната бременна жена, която ще изпитва подобни резки промени в емоциите си. Колкото и да е трудно се опитайте да сте спокойни. Ето и някои стратегии, които може да приложите:

 • поговорете с близък човек за емоциите си
 • почивайте си по-често
 • намерете време за забавления с приятели
 • бъдете физически активни
 • отделете време за партньора си.