Начало / Бременност и раждане / Какви са причините за протрахирано (удължено) раждане

Какви са причините за протрахирано (удължено) раждане

ное. 21, 2016

удължено раждане

Всяка една жена желае раждането й да протече колкото се може по-бързо и без никакви усложнения. За съжаление не всяка жена има този късмет. Ако раждането ви протече по-дълго от нормалното тогава говорим за протрахирано раждане.

За протрахирано раждане се говори, когато то отнема повече от 20 часа при първо раждане и повече от 14 часа при второ раждане. За забавено раждане се смята и такова, при което е нужен повече от час за разширение на шийката на матката с всеки 1 сантиметър.

Какви могат да бъдат причините за протрахирано раждане?

Пелвеофетална диспропорция

Ако главата на бебето е с размери по-големи от размерите на таза на майката, то тя няма да може да премине през родовите пътища и това ще забави раждането, а ако проблемът не бъде диагностициран навреме може дори да доведе до смъртта на бебето. Освен това пелвеофеталната диспропорция може да стане причина за разкъсване на матката или перинеума и в повечето случаи при такова усложнение на раждането се предприема цезарово сечение.

Пелвеофетална диспропорция може да настъпи и ако теглото и размерите на плода са прекалено големи. Това най-често се наблюдава при жени с гестационен диабет. В такъв случай плодът няма да може да премине през родовите пътища и ще се наложи да бъде извършено цезарово сечение.

Слаби контракции

Ако контракциите на жената са слаби и недостатъчно напрегнати това ще забави раждането. Ако започнете да раждате, но контракциите ви продължат твърде дълго, това определено ще изтощи организма ви, както и организма на бебето. Вашият гинеколог може да назначи прилагането на медикаменти за ускоряване на раждането, а ако и това не помогне ще се премине към цезарово сечение.

Цервикална дистокия

Терминът цервикална дистокия се отнася за състояние, при което шийката на матката не успява да се разшири правилно и остава в една и съща позиция за период от повече от 2 часа. Шийката на матката може да не успее да се разшири ако по повърхността й има фиброзни сраствания в резултат на предишна операция в тази област или наличие на туморни образувания, като полипи или фиброиди.

Намалена мускулна маса

По време на бременността много жени водят по-заседнал начин на живот и това може да доведе до намаляване на мускулната маса и физическата сила на жената. Ако не се движите достатъчно и не укрепвате мускулите в областта на таза по време на раждането ще ви е по-трудно да се справите с напъването и това може да доведе до протрахиране на раждането.

Напреднала или много ранна възраст на майката

Ако майката е под 16 годишна възраст или е над 35 години, това може да затрудни нейното раждане. Ако майката е прекалено млада тялото й може да не успее да се справи с хормоналните и физическите промени по време на бременността. Бременните в по-напреднала възраст са по-застрашени от гестационен диабет, високо кръвно налягане и други усложнения на бременността. Тези усложнения могат да затруднят и самото раждане впоследствие.