Начало / Бременност и раждане / Как да разпознаем фалшивото раждане?

Как да разпознаем фалшивото раждане?

ян. 29, 2018

фалшиво раждане

С наближаването на термина ви е много вероятно безболезнените контракции, които сте изпитвали още от средата на бременността сега да станат малко по-болезнени и по-чести и да ви накарат да си мислите, че раждате. Но за разлика от истинското раждане при фалшивото раждане шийката на матката не се разширява и контракциите не са регулярни

Как да различите фалшивото раждане от истинското?

Жените, на които им предстои да станат майки за първи път често се тревожат дали ще успеят да разпознаят кога раждат и какво да очакват точно, защото не им се е случвало досега. При всяка една жена обаче без значение дали е раждала или не могат да се появят симптоми, които да я подлъжат, че ражда, особено в последните седмици на бременността. Някои от симптомите, които могат да ви помогнат да разпознаете фалшивото раждане са:

Локация на болката

Когато имате контракции при фалшиво раждане обикновено болката се локализира в долната част на корема и слабинната област. Жените често описват контракциите като генерализирано пристягане на целия корем. При истинското раждане болките започват в по-горните части на корема и ирадиират към долните части на гърба.

Неправилен ритъм на контракциите

Най-вероятно сте чували, че трябва да изчислявате на колко минути са контракциите ви. Освен това е добре да засичате и колко горе долу продължава всяка контракция. Контракциите при истинско раждане в началото обикновено са с продължителност около 30 секунди, а към края на раждането вече продължават около 60 секунди. При фалшивото раждане контракциите варират значително по продължителност и не са регулярни.

Липса на прогресия

При истинското раждане след определен период се стига до раждането на бебе. При фалшивото раждане обаче няма прогресия – не се наблюдава разширение на шийката на матката и контракциите не са ефективни и регулярни и след известно време отшумяват.

За да облекчите контракциите при фалшиво раждане може да направите някое от следните неща:

  • разходете се за 5 – 10 минути
  • променете позицията на тялото си
  • починете си малко
  • пийте достатъчно течности
  • отпуснете се с една топла вана.

Съветът на специалистите е ако преди 37-ма гестационна седмица изпитвате някакви болезнени контракции или имате други оплаквания, които ви притесняват да се консултирате с акушер-гинекологът, който следи бременността ви. След 37-ма гестационна седмица може да се изчака известно време у дома, за да се види дали контракциите ще станат регулярни преди да се пристъпи към приемане в болница.