Начало / Бременност и раждане / Как да намалите риска от епизиотомия при раждане?

Как да намалите риска от епизиотомия при раждане?

апр. 12, 2016

раждане

Епизиотомията представлява разрез на областта между вагината и ануса, който позволява по-лесно израждане на бебето по време на раждане. Тя се извършва, за да се предпази жената от спонтанно разкъсване на вагината, според преценката на акушер-гинеколога при по-голям плод, неправилно предлежание или ако плодът трябва да се изроди възможно най-бързо. В някои случаи епизиотомията е неизбежна, за да се подпомогне раждането, но вие самите може да направите някои неща, с които да улесните раждането си и да намалите риска от епизиотомия.

Първата стъпка за предпазване от епизиотомия е да говорите с акушер-гинеколога, който проследява бременността ви, който да ви обясни всичко относно процедурата. След това може да зададете всички въпроси, които имате относно раждането.

Рискът от епизиотомия може да бъде намален с някои лесни за изпълнение техники.

  • Масаж на перинеума

Масажът на перинеума е един от начините да избегнете епизиотомия. Може да започнете с масажите около 34 гестационна седмица веднъж дневно по 5-10 минути. Преди всеки масаж измивайте добре ръцете си, осигурете си спокойна обстановка и удобна поза, в която да извършите масажа. Намажете пръстите си с масажно олио или лубрикант. Най-лесно ще е да използвате палеца си. Приложете нежен и постоянен натиск в областта между вагината и ануса.Така ще позволите на тъканта в тази област да се отпусне.

Друг начин за намаляване на риска от епизиотомия са упражненията на Кегел. Този вид упражнения помагат за укрепване на тазовите мускули. Опитайте се да свивате и отпускате мускулите в тази област, за да укрепнете мускулите и контрола ви над тях.

Какво може да направите при започване на раждането?

В ранните фази на раждането се опитайте да останете вкъщи на спокойствие, докато контракциите ви не зачестят. Почивайте и пийте, колкото можете повече течности. Умората увеличава риска от извършване на интервенции за облекчаване на раждането, като епизиотомия.

По време на активната фаза на раждането, когато има разширяване на маточната шийка се опитайте да използвате техники за успокояване и дълбоко дишане. Почивайте между контракциите и помолете партньора ви да бъде до вас за допълнително успокоение и подкрепа.

По време на фазата на напъване бъдете подготвени за разпъващото усещане, което ще имате в областта на таза от излизащата глава на бебето. Някои жени го описват като изгаряща болка. По време на тази фаза разчитайте на акушерката, която да ви дава насоки кога да напъвате и кога да почивате, защото така процесът на раждане ще бъде най-хармоничен и ще намалите риска от допълнителни интервенции.

Прочетете за:
Епизиотомия