Начало / Бременност и раждане / Кои фактори повишават риска от следродилна депресия?

Кои фактори повишават риска от следродилна депресия?

окт. 24, 2017

следродилна депресия

Рискът на майката за развитие на следродилна депресия може да бъде повлиян от сезона, в който тя роди, се казва в ново проучване, като най-голям риск носи лятото и есента.

Изследователите са установили още, че жените, които раждат без анестезия, могат да бъдат изложени на по-голям риск от следродилна депресия, докато жените, които раждат в по-късна гестационна възраст, могат да имат по-малък риск от това състояние.

Учени от Бостън са провели проучване, целящо да установи кои фактори влияят върху риска от следродилна депресия и кои от тях могат да бъдат избегнати.

Следродилната депресия се определя като силна тревожност, тъга и умора, които се появяват след раждането. Без лечение тези чувства могат сериозно да повлияят на емоционалното и физическото здраве на майката. Това може да затрудни възможността й да се грижи за бебето си. При много тежки случаи е възможно майката да мисли за това да навреди на себе си или на детето си.

Новото изследване помага да се хвърли допълнителна светлина върху това, кои фактори могат да допринесат за развитието на следродилна депресия, което би помогнало на жените да намалят риска от заболяването.

Учените от Бостън са анализирали медицинските досиета на над 20000 жени, които са родили през периода от юни 2015 до август 2017. От тях 817 са развили следродилна депресия.

Резултатите са показали, че рискът от следродилна депресия е по-малък за жените, които раждат през зимата и пролетта, в сравнение с тези, които раждат през есента или лятото.

Авторите на проучването предполагат, че поради по-лошите метеорологични условия през зимата и пролетта, жените се наслаждават много повече на времето, прекарано на закрито с новороденото си.

Други фактори, които изглежда повишават риска от заболяването, са раждане на бебето в по-ранна гестационна седмица, както и липсата на анестезия, например епидурална или друга, по време на раждането.

Учените обясняват, че липсата на анестезия може да е рисков фактор, тъй като болката по време на раждането, може да бъде травматично преживяване за някои жени.

Бебетата, родени с по-висока гестационна възраст обикновено са по-здрави и това може да помогне за намаляване на риска от следродилна депресия. Предполага се, че майката ще се справи по-добре и ще бъде по-малко стресирана, когато роди здраво и доносено бебе.

Освен това учените са установили, че жените с висок индекс на телесна маса са по-склонни да развият следродилна депресия, отколкото тези с нормално телесно тегло. А жените от кавказката раса са имали по-малък риск от заболяването, отколкото други раси или етноси.

Значителната разлика в риска от развитие на следродилна депресия между кавказката и другите раси може да се дължи на различията в социално-икономическия статус сред тези етноси.

Жените с повишен индекс на телесната маса са имали нужда от повече посещения при лекаря си, както и повече усложнения, свързани с бременността, които биха могли да повлияят на емоционалното състояние на майката.

Не е била установена връзка между начина на раждане и следродилната депресия.

Учените от Бостън смятат, че тяхното проучване е помогнало да разкрият някои от рисковите фактори, които могат да бъдат предотвратени, за да се помогне на жените да намалят риска от следродилна депресия.