Начало / Бременност и раждане / Сифилис по време на бременността

Сифилис по време на бременността

юни 30, 2016

сифилис

Сифилисът е сексуално предавана инфекция, която се причинява от бактерий. Ако не се лекува навреме сифилисът може да доведе до сериозни усложнения на здравето на пациентите. Навременното лечение с антибиотици е достатъчно за излекуване на пациентите.

Най-честият начин за заразяване със сифилис са вагиналният, аналния или оралния секс. В по-редки случаи може да се заразите при целувка например с човек, който има разранени язви в устата в резултат на инфекцията. Бременните жени могат да предадат сифилис на бебето си чрез плацентата или по време на раждането.

Предаването на инфекцията на бебето може да доведе до увреждане на очите, ушите, черния дроб, сърцето, костния мозък и кожата на бебето, а в някои случаи може да се стигне и до мъртвораждане.

Ако сте бременна и смятате, че може да сте се заразили със сифилис, първото което трябва да направите е да се изследвате, за да може вашият лекар да ви назначи подходящо лечение ако се налага. Някои от симптомите, по които може да разпознаете сифилиса по време на бременността са:

  • поява на болезнена папула, която с времето се превръща в язва по външните гениталии. Язвата обикновено оздравява за 4 до 6 седмици след появата си.
  • 5 до 10 седмици след появата на язвата заболяването минава в следваща фаза, известна като вторичен сифилис. По време на тази фаза пациентите могат да развият различни обриви по тялото. Освен обрив пациентите могат да се оплачат от повишена телесна температура, главоболие, болки в костите. Могат да се появят плоски белезникави лезии в различни части на тялото.
  • 1-2 месеца след началото на симптомите сифилисът преминава в латентна фаза, по време на която пациентите нямат оплаквания, но са заразни.
  • В най-късен етап на заболяването може да настъпят неврологични усложнения, водещи до гърчове, загуба на слух, слепота, психични промени.

Как сифилисът може да навреди на вашето бебе?

Чрез кръвообращението ви сифилисът може да достигне до плацентата и плода да се зарази. Освен това инфекцията може да се предаде на бебето и по време на раждането. Ако обаче бъдете лекувани за сифилис навреме има много малка вероятност бебето ви да се зарази.

Ако не се лекувате има много висок риск за предаване на инфекцията на плода, особено ако сифилисът при вас е в ранна форма, когато сте най-заразни. Над 50% от жените със сифилис, които не са получили лечение навреме раждат бебета, които са заразени. При тези жени по-често се наблюдава и спонтанен аборт, мъртвораждане или сериозни неврологични усложнения на плода.

При някои бебета, чиито майки не са получили навременно лечение се развиват усложнения, които могат да се открият по време на преглед с ултразвук. Към тях спадат например много голяма плацента, наличие на течност в коремната кухина, уголемени черен дроб или слезка. При бебетата, инфектирани със сифилис може да се наблюдават и други аномалии при раждането като кожен обрив, лезии около устата и гениталиите, абнормен секрет от носа, подуване на лимфните възли.

При повечето бебета тези симптоми не са налице веднага след раждането, но се развиват един-два месеца след това, ако не бъдат лекувани. Ако бебетата не получат навременно лечение те могат да страдат от усложнения през годините като деформации на костите и зъбите, загуба на зрение или слух и други неврологични проблеми. Затова е изключително важно бременните жени да се изследват за сифилис и да получат навременно лечение, ако е нужно.