Начало / Бременност и раждане / Какво представлява скринингът за нухална транслуценция?

Какво представлява скринингът за нухална транслуценция?

апр. 20, 2017

нухална транслуценция

Тестът за нухална транслуценция е рутинно ултразвуково изследване, което се извършва между 11 и 14 гестационна седмица от бременността. С помощта на това изследване може да се оцени риска от синдром на Даун и някои други хромозомни аномалии.

При теста за нухална транслуценция се измерва размерът на колекцията от течност в тилната област на плода между кожата и меките тъкани. По принцип при бебета с някои аномалии, като синдром на Даун се забелязва натрупване на по-голямо количество течност в тази област през първия триместър на бременността.

Изследването задължително трябва да бъде извършено между 11 и 14 гестационна седмица. Тогава все още основата на врата на бебето изглежда прозрачна при ултразвуково изследване и може да бъде добре отдиференцирана и да се забележат някои изменения.

Като всеки един скрининг тест и изследването за нухална транслуценция не може да ви даде напълно сигурна диагноза. То може само да оцени риска за някои аномалии и може да даде насока на лекарите дали да препоръчат на бременната по-специализирано и инвазивно изследване – амниоцентеза, при което вече да се установи дали при бебето има наистина някаква аномалия.

Какви са предимствата на скрининга за нухална транслуценция?

Това неинвазивно изследване се извършва в сравнително ранен етап от бременността и може да ви даде някакви насоки за това дали може да очаквате някакви генетични увреждания при вашето бебе.

Как се интерпретират резултатите от изследването?

Рискът от синдром на Даун и други хромозни аномалии зависи от размерът на нухалната транслуценция, вашата възраст и това в коя седмица на бремнността сте. Вашата възраст е от значение, защото с напредването на възрастта на майката се увеличава и рискът от раждане на дете със синдром на Даун.

Тъй като нухалната транслуценция нормално се увеличава с всеки ден на бременноста учените са успели да изчислят с колко точно средно нараства тя през тези 3 седмици от бременността, през които се препоръчва изследването. Те също са изчислили и статистическата връзка между периодът на бременността, възраст та на майката, размерът на нухалната траснлуценция и вероятността бебето да се роди с някаква аномалия.

С изследването за нухална транслуценция могат да се засекат 70-80% от случаите на синдром на Даун. Точността на изследването е приблизително 70-90% и зависи в какъв етап на бременността се прави и каква е компетентността и тренираността на лекаря, който го извършва.