Начало / Бременност и раждане / Повишено слюноотделяне по време на бременността

Повишено слюноотделяне по време на бременността

сеп. 8, 2017

слюноотделяне

Бременността е период от живота на жената, който е съпроводен с редица оплаквания и повишеното слюноотделяне може да бъде едно от тях. В сравнение със сутрешното гадене е един от малко познатите симптоми на ранна бременност.

Птиализъм гравидарум или познат по-често като прекомерно слюноотделяне през бременността се дължи на повишена продукция на слюнка от жлезите в нашата уста. Често жените споменават, че им се налага по-често да преглъщат слюнката си от обикновено. В редки случаи може да има прекомерно увеличение, което да е съпроводено с дискомфорт за жената. Някои жени съобщават, че освен промяна в количеството са забелязали и промяна във вкуса на слюнката. Повечето от тях споменават, че от известно време тя е станала по-неприятна на вкус.

Причини за повишено слюноотделяне по време на бременността

Експертите все още не са наясно каква е причината при някои бременни жени да се наблюдава увеличаване на количеството на отделяната слюнка. Според някои акушер-гинеколози гаденето и хормоналните промени, които настъпват в организма на жената през първите месеци могат да са причината за този симптом.

Как може да се справите с проблема?

Когато страдате от повишено слюноотделяне по време на бременността най-важното нещо, за което трябва да внимавате е хидратацията на организма ви. Така че не забравяйте да пиете достатъчно течности. Други полезни съвети, които може да опитате са:

  • мийте си зъбите няколко пъти дневно и използвайте вода за уста
  • похапвайте малки порции и избягвайте да консумирате голямо количество въглехидрати
  • ако ви е трудно да преглъщате всичката слюнка опитайте да смучете бонбон или дъвка без захар. Това няма да помогне за образуването на по-малко слюнка, но ще ви помогне да се справите по-лесно с проблема.
  • ако образувате прекалено много слюнка и това ви кара да се чувствате зле и ви се гади може да изплювате излишната слюнка в кърпа или купа.

За ваше успокоение повишеното слюноотделяне е симптом, който изчезва след края на първият триместър на бременността. В много редки случаи жените могат да имат това оплакване през целия период на бременността.