Начало / Бременност и раждане / По-често срещани страхове по време на бременност

По-често срещани страхове по време на бременност

сеп. 27, 2017

бременност

Нормално е да се чувствате леко притеснени по време на бременността си – все пак цялото това нещо е ново за вас и няма как да предвидите всичко по най-перфектния начин. Повечето страхове се дължат на митове или слухове, които жената е чувала и на хормоните, които бушуват в нейното тяло. Ако обаче поговорите със специалист относно това какво ви притеснява може да прекарате по-спокойно следващите 9 месеца.

По-чести страхове по време на бременност

Всяка бременност е различна, но има някои страхове, които по-често жените споделят, като например:

Спонтанен аборт

Това е страх номер едно за всяка една бъдеща майка. Истината обаче е, че при около 20% от бременностите настъпва спонтанен аборт и повечето от тях се развиват още в първите седмици на бременността, когато жената дори още не знае, че е бременна. След първият триместър рискът да настъпи спонтанен аборт намалява значително.

Наддаване на тегло

Много бъдещи майки се притесняват за това с колко килограма ще увеличат теглото си по време на бременността и дали ще успеят да свалят тези килограми след раждането. Статистиката сочи, че 14-20% от жените задържат част от натрупаните килограми, след като са родили. Умереното хранене и редовни тренировки обаче могат много да ви помогнат да възвърнете предишното си тегло.

Здравето на бебето

Едва ли има жена, която да не се е притеснявала по време на бременността дали ще роди здраво бебе. За тази цел е нужно да положите усилия да имате спокойна и пълноценна бременност. Приемайте витамини за бременни, хранете се пълноценно и се движете редовно. По този начин може да се погрижите вашето тяло да е здраво и да осигурите най-подходящата среда за растежът на бебето.

Умения като родител

Много бъдещи родители прекарват дълго време в притеснения дали ще бъдат добри родители. Това е напълно нормален страх и е признак, че вие сте осъзнали какво ви предстои оттук нататък и сте готови да се учите. Все пак никой не се е родил научен да бъде родител. С израстването на бебето и вие ще се научите как да бъдете родителят, който винаги сте искали да бъдете.

Раждане

Ако сте първораждаща със сигурност често си мислите какво ли представлява раждането и дали много ще боли. В главата на жените се въртят какви ли не въпроси относно раждането, като например колко ли продължава, дали е по-добре да роди нормално или секцио и много други такива. Може да се запишете в клас за бременни, където специалисти ще ви обяснят какво да очаквате от раждането, колко продължава обикновено и има ли техники, които могат да ви помогнат да облекчите болките.

Секс

Много от бременните жени се притесняват да правят секс по време на бременността. Други пък се притесняват дали сексът ще бъде същият, като преди. Ако бременността ви протича нормално и нямате някакви оплаквания не е никакъв проблем да правите секс. Няколко седмици след раждането тялото отново се възстановява и вие отново може да бъдете интимни с партньора си без да се притеснявате. По време на периода на кърмене е нормално либидото ви да бъде леко понижено, но с времето с партньора ви ще се върнете към предишната интимност.