Начало / Бременност и раждане / Как да се предпазите от стрии по време на и след бременността?

Как да се предпазите от стрии по време на и след бременността?

окт. 11, 2018

стрии през бременността

Между 50 и 90% от жените през бременността се сдобиват със стрии, тъй че ако и при вас ги забележите, определено няма да сте единствената с този проблем. По-често стриите се появяват в последния триместър на бременността, когато и плодът нараства най-интензивно, но освен по корема те могат да се образуват и в областта на бедрата.

Каква е причината за поява на стрии?

Не само по време на бременността, но и при нормални условия стриите се появяват тогава, когато размерите на тялото се увеличават по-бързо и кожата не успява да навакса с тези промени и тя се разпъва над лимита си. В началото те изглеждат лилави и с времето придобиват бял или сивкав цвят.

Стриите не са съпроводени с някакъв риск за вашето здраве, но за много от жените те са повод за дискомфорт и проблеми със самочувствието. Ако сте получили стрии по време на бременността е важно да помните, че те не увеличават риска от усложнения и когато отново възстановите нормалното си тегло голяма част от тях ще избледнеят и няма да бъдат видими.

Как може да намалите риска от поява на стрии?

Има редица неща, които може да направите, за да се предпазите от този неприятен проблем. Ето и някои от тях:

Пийте достатъчно течности

За да бъде кожата ви хидратирана и еластична е изключително важно да си набавяте достатъчно течности. Специалистите съветват да се изпиват средно 8 чаши вода дневно, което се равнява на около 2 литра. По време на бременността това количество трябва да бъде увеличено до около 3 литра дневно, поради завишените нужди на организма на бременната жена.

През първите месеци на бременността, когато е вероятно да страдате и от сутрешно гадене може да бъде малко по-трудно да се придържате към тази рутина, но се старайте да пиете, колкото може повече вода. Освен, че ще хидратирате тялото си и кожата ви ще бъде еластична, така ще намалите риска и от уринарни инфекции и запек, които също могат да съпровождат една бременност.

Хранете се балансирано

Подобно на пиенето на течности правилното хранене и придържането към здравословна диета може да бъде трудно за осъществяване по време на бременността. Някои храни са особено полезни за кожата, като например омега-3 мастните киселини, които са в изобилие в по-мазната риба, цинк, антиоксиданти, витамини и минерали. Обогатете менюто си с най-различни плодове, зеленчуци,  ядки, риба, яйца, за да си набавите някои от най-важните нутриенти.

Внимавайте с килограмите

Качването на килограми по време на бременността е неизбежно. Но колко точно ще качите в голяма степен зависи от вас и вашият режим. Много жени се поддават на погрешното схващане, че трябва да се хранят за двама и много бързо качват излишни килограми, които биха спомогнали за появата на стрии. Съветът на специалистите е дневният калориен прием на здрава бременна жена да е около 2200 калории.

Подхранвайте кожата

През цялата бременност е препоръчително да подхранвате кожата си с хидратиращ крем или олио, за да бъде тя еластична и да се намали рискът от поява на стрии. Продукти с високо съдържание на витамин Е и алое вера са най-подходящи за тази цел.

Бъдете физически активни

Редовните физически натоварвания по време на бременността спомагат за добрият вид на кожата и намаляват риска от поява на стрии. Дори леките натоварвания като разходка в парка могат да бъдат достатъчни. Освен, че помагат за добрият вид на кожата и ви предпазват от прекалено покачване на килограми упражненията ще ви поддържат във форма и бременността ви ще премине по-леко.