Начало / Бременност и раждане / Сърбеж по гърдите през бременността

Сърбеж по гърдите през бременността

авг. 4, 2017

сърбеж

По време на бременността нашето тяло преминава през редица промени. Най-вероятно ще запомните този период със сутрешното гадене, промени в хранителните вкусове, чести промени в настроенията и наддаване на тегло. Може да очаквате кожата и косата ви да изглеждат много добре по време на бременността, но с нарастването на размерите на корема и гърдите ви се появяват и някои неприятни оплаквания като стрии и сърбеж по гърдите.

Каква е причината за сърбежа по гърдите?

По време на бременността гърдите ви ще увеличат своите размери. Това е напълно нормално,защото те се подготвят за периода след раждането, когато ще имат водеща роля за изхранване на вашето бебе. С нарастване на размерите на гърдите кожата може да стане по-суха и да се появи сърбеж.

Как да облекчите сърбящите гърди по време на бременността?

Обикновено сърбежът на гърдите се появява през бременността и в повечето случаи изчезва след раждането. Но когато това оплакване е съпроводено с други симптоми на бременността би било добре да можете да го облекчите с някои методи. Някои такива възможности са:

Избор на подходящо бельо

Изборът на подходящо и удобно бельо е изключително важно, особено ако гърдите ви сърбят. Избирайте памучни сутиени, които да не запарват прекалено кожата. Най-важното е сутиенът да ви е по мярка и да не пристяга излишно гърдите, защото това допълнително ще засили сърбежът.

Използвайте лосион за тяло

Когато си купувате лосион за тяло,избирайте такъв с по-високо съдържание на витамин Е и без добавки на алкохол или парфюми. Колкото повече химикали се съдържат в лосиона, толкова по-голям е рискът да предизвика по-сериозен сърбеж. Нанасяйте ежедневно лосион на гърдите,за да подхраните сухата кожа и да намалите раздразнението. Така ще стимулирате и кръвообращението и ще намалите риска от поява на стрии по гърдите.

Използвайте меки сапуни

Използването на по-меки сапуни, които не изсушават допълнително кожата е препоръчително по време на бременността. Експертите съветват да перете дрехите си с перилен препарат с минимално съдържание на химикали и да не използвате омекотител през този период, защото те са силно ароматизирани и могат да раздразнят кожата допълнително.

Избягвайте прекаленото ексфолиране на кожата

През бременността не се препоръчва употребата на ексфолианти, защото те допълнително могат да изсушат кожата, което е нежелателно. При ексфолирането наранявате повърхностно разположените мастни жлези, които са много важни за овлажняването на кожата.

Гел с алое вера

Гелът с алое вера е много подходящ за успокояване на раздразнената суха кожа на гърдите по време на бременността. За по-добър ефект може да държите гела в хладилника и да го нанасяте върху кожата, докато е студен.Така ефектът ще е още по-благоприятен.