Начало / Бременност и раждане / Теглото на бременната жена повлиява риска от вродени аномалии

Теглото на бременната жена повлиява риска от вродени аномалии

юни 16, 2017

бременност

Бременните жени, които са с наднормено тегло или затлъстяване имат по-висок риск от раждане на дете с вродена аномалия, показва шведско проучване, публикувано в BMJ. Според учените колкото повече са излишните килограми на майката, толкова рискът от аномалия при бебето е по-голям.

Затлъстяването достига епидемични размери в световен мащаб и е много важен проблем за здравето през бременността. Днес все повече бременните жени са с тежка степен на затлъстяване.

Учени от Каролинския институт в Стокхолм са анализирали данни за над 1.2 млн раждания в Швеция за периода 2001 – 2014 г. Те са установили, че 3.5 % от бебетата имат вродени аномалии, като най-чести са аномалиите на сърцето, следвани от дефекти на гениталиите, крайниците, пикочо-отделителната система, нервната система. Когато обаче са взели под внимание теглото на майките, учените са открили малки, но съществени различия в риска.

Рискът от вродени аномалии е бил 3.4 % при бебетата на майки с нормално телесно тегло (BMI между 18.5 и 24) , докато рискът при децата на майки с по-висок индекс на телесната маса е както следва:

  • 3.5 % при майки с наднормено тегло (BMI от 25 до 29.9)
  • 3.8 % при майки с BMI от 30 до 34
  • 4.2 % при майки с BMI от 35 до 39
  • 4.7 % при майки с BMI над 40.

Рискът от вродени дефекти е бил по-изразен при момчетата (4.1 %), отколкото при момичетата (2.8 %).

Авторите на проучването заключват, че риска от аномалии на сърцето, нервната система, крайниците нараства прогресивно с нарастването на индекса на телесната маса.

Известно е, че жените с наднормено тегло или затлъстяване имат повече проблеми през бременността и раждането, като например по-висок риск от гестационен диабет, от високо кръвно налягане, от преждевременно раждане. Освен това много често техните деца също страдат от затлъстяване.

Според шведските учени резултатите от това проучване показват колко важно е жените да имат нормално телесно тегло преди да забременеят. Спазването на диета през бременността обаче не е добра идея. Бременните жени трябва да имат здравословна, добре балансирана диета.

Отказването от тютюнопушенето и постигането на нормално телесно тегло преди забременяване може да помогне значително за превенцията на вродените аномалии.