Начало / Бременност и раждане / Защо теглото на жената преди забременяване е важно?

Защо теглото на жената преди забременяване е важно?

юли 4, 2017

тегло

На всички е ясно, че бременността е един от най-прекрасните периоди от живота на една жена. Но никой не подготвя жените и за трудностите, с които той може да бъде съпроводен, особено ако сте с наднормено тегло.

Когато тежите повече от нужното, това може предварително да намали вашите шансове за забременяване. Освен това наднорменото тегло крие и множество рискове за бременността на жената, като един от най-големите е развитието на инсулинова резистентност.

Някои от положителните ефекти на нормалното телесно тегло преди забременяване са:

Ще увеличите шансовете си за зачеване

Жените с наднормено тегло по принцип срещат повече трудности при забременяване, в сравнение с жените с нормално телесно тегло. Опитайте се да свалите няколко килограма преди да започнете с опитите за бебе.

Постарайте се да се храните здравословно и да се движите повече. Така ще постигнете по-добра физическа форма и тялото ви ще се справи много по-лесно с трудностите през бременността. Включете и партньора си в тези промени, които предприемате в начина си на живот и така ще имате много по-голям шанс за успех.

Ще качите по-малко килограми през бременността

Нормално е докато сте бременна да качите между 8 и 10 килограма. Ако сте била с наднормено тегло преди да заченете има риск да качите и повече килограми. Това може да се отрази негативно на вас и на бебето.

Това е достатъчно основателна причина да се постараете да свалите излишните килограми още преди да забременеете. Ограничете порциите и избирайте храни, които са полезни за вашият организъм. Опитайте се да изключите напълно от менюто си вредни храни, като чипс, пържени храни, полуфабрикати. През бременността се нуждаете само от около 500 калории допълнително дневно, за да задоволите нуждите си, тъй че този период не е извинение да се храните неправилно с обяснението, че се храните за двама.

Бременността ви ще мине по-леко

Бременността е период съпроводен с много радости, но и с много притеснения. Ако сте с наднормено тегло с напредване на времето ще започнете да се чувствате все по-уморени и ще започнете да изпитвате различни болежки от допълнителното тегло.

Тялото ви трябва да бъде подготвено за това, което му предстои. Това означава, че трябва редовно да правите физически упражнения, преди и след забременяване. След като заченете може да продължите с по-леки упражнения, но не трябва да забравяте колко важна е физическата дейност, за по-гладката и безпроблемна бременност.

Намалява риска от усложнения при раждането

При жените с наднормено тегло има повишен риск от усложнения при раждане. При такива жени по-често се налага да се извърши цезарово сечение по медицински показания. В днешно време все повече жени избират да родят по този начин, но не трябва да забравяте, че това все пак е операция, която крие своите рискове. Бебетата родени по естествен път се адаптират много по-бързо към новите условия на живот.

По-бързо ще свалите килограмите, качени по време на бременността

Една от най-трудните битки на жените след раждането е със свалянето на килограмите, качени през този период. Уравнението е много просто – колкото по-малко качите, толкова по-малко ще имате и да сваляте.

Жените с наднормено тегло имат склонността да задържат течности и да страдат от забавяне на метаболизма. Тези два негативни ефекта могат да бъдат избегнати, ако се погрижите за теглото си преди да забременеете.