Начало Бременност и раждане Теглото през бременността определя риска от затлъстяване при детето

Теглото през бременността определя риска от затлъстяване при детето

затлъстяване
бременност и затлъстяване

Бъдещите майки не трябва да се хранят за двама. Според ново проучване значителното повишаване на теглото и високите нива на кръвната захар по време на бременността повишават риска за децата от затлъстяване още през първото десетилетие от живота им.

В проучването са участвали повече от 24000 майки, чиито бебета са били с нормално тегло при раждането. Учените са проследили здравните досиета на майките и на техните деца в продължение на 10 години.

Предишни проучвания са показали, че натрупването на много килограми и високата кръвна захар през бременността повишава риска от раждане на едро бебе, което има голяма вероятност още като дете да бъде с наднормено тегло. Това проучване обаче показва, че тези рискови фактори през бременността повишават вероятността от затлъстяване при децата дори, когато бебетата са родени с нормално тегло от 2.5 до 4.00 кг.

Според авторите на проучването повишената кръвна захар и излишните килограми през бременността променят метаболизма на бебето и го предразполагат към затлъстяване.

Децата, чиито майки са билли с най-високи нива на кръвната захар през бременността са имали 30 % по-голям риск да са с наднормено тегло или затлъстяване на възраст между 2 и 10 години, в сравнение с децата на майки с нормална глюкоза.

Децата, на майки, които са повишили теглото си с над 18 килограма по време на бременността са имали 15 % по-голяма вероятност да са с наднормено тегло или затлъстяване на 2 до 10 годишна възраст, в сравнение с децата на майки наддали по-малко килограми.

За затлъстяването в детска възраст роля имат и много други фактори, като например невъзможността за кърмене на бебето, нездравословното хранене и липсата на достатъчно движения.

Резултатите от това проучване обаче показват, че факторите, които влияят върху метаболизма на бебето още по време на вътреутробното му развитие са толкова важни, колкото и тези след неговото раждане.

Здравословното хранене и спирането на вредните навици, като тютюнопушене и консумация на алкохол са изключително важни за раждането на здрави деца.

Проучването е публикувано в сп. Maternal and Child Health.