Начало / Бременност и раждане / Теглото през бременността определя риска от затлъстяване при детето

Теглото през бременността определя риска от затлъстяване при детето

май 9, 2016

затлъстяване

Бъдещите майки не трябва да се хранят за двама. Според ново проучване значителното повишаване на теглото и високите нива на кръвната захар по време на бременността повишават риска за децата от затлъстяване още през първото десетилетие от живота им.

В проучването са участвали повече от 24000 майки, чиито бебета са били с нормално тегло при раждането. Учените са проследили здравните досиета на майките и на техните деца в продължение на 10 години.

Предишни проучвания са показали, че натрупването на много килограми и високата кръвна захар през бременността повишава риска от раждане на едро бебе, което има голяма вероятност още като дете да бъде с наднормено тегло. Това проучване обаче показва, че тези рискови фактори през бременността повишават вероятността от затлъстяване при децата дори, когато бебетата са родени с нормално тегло от 2.5 до 4.00 кг.

Според авторите на проучването повишената кръвна захар и излишните килограми през бременността променят метаболизма на бебето и го предразполагат към затлъстяване.

Децата, чиито майки са билли с най-високи нива на кръвната захар през бременността са имали 30 % по-голям риск да са с наднормено тегло или затлъстяване на възраст между 2 и 10 години, в сравнение с децата на майки с нормална глюкоза.

Децата, на майки, които са повишили теглото си с над 18 килограма по време на бременността са имали 15 % по-голяма вероятност да са с наднормено тегло или затлъстяване на 2 до 10 годишна възраст, в сравнение с децата на майки наддали по-малко килограми.

За затлъстяването в детска възраст роля имат и много други фактори, като например невъзможността за кърмене на бебето, нездравословното хранене и липсата на достатъчно движения.

Резултатите от това проучване обаче показват, че факторите, които влияят върху метаболизма на бебето още по време на вътреутробното му развитие са толкова важни, колкото и тези след неговото раждане.

Здравословното хранене и спирането на вредните навици, като тютюнопушене и консумация на алкохол са изключително важни за раждането на здрави деца.

Проучването е публикувано в сп. Maternal and Child Health.