Начало Бременност и раждане Тесен таз – какви видове тесен таз има?

Тесен таз – какви видове тесен таз има?

тесен таз
тесен таз

По време на бременност костният родов канал, който включва малкия, същинския и вътрешния таз е един от основните фактори, имащи значение за протичането и изхода на раждането. Затова важна част от акушерския преглед е определянето размерите и формата на таза на жената, което има и съществено значение за избора между Цезарово сечение и вагинално раждане.

Названието “тесен таз” се отнася до всеки таз, при който вътрешните размери са с повече от 1,5 – 2 см по-малки от нормата.

Различаваме два вида стеснен таз: по форма и по размери.

Стеснението по форма се разделя на следните видове:

Общо равномерно стеснен таз  – при този тип е запазена нормалната форма на таза, но всичките му размери са стеснени с по 1-2 см. Обикновено костите, които изграждат таза са “по–тънки”, а жените са по–грацилни. При едър плод се срещат сериозни затруднения за нормално раждане.

Плосък таз, който може да бъде обикновен плосък таз, общо стеснен или плосък рахитичен – и при трите вида е стеснен правия диаметър на таза, който представлява разстоянието между средата на долния преден ръб на симфизата и върха на os coccygis.

Плоският рахитичен вариант е характерен за жени, преболедували от рахит и в днешно време е по-рядко срещан.

Косо стеснен таз – към този тип аномалия на таза предразполагат редица двигателни разстройства при момичетата в ранна детска възраст, като например накуцване, вследствие на преодоляна травма или при наличието на вродена луксация на тазобедрената става, както и заболявания като сколиоза и полиомиелит.

Напречно стеснен таз – входът на таза придобива продълговата форма. Значително е намален напречният му диаметър, който представлява разстоянието между вътрешните повърхности на двата tubera ossis ischii и нормално е 9-10 см. Този тип аномалия на таза обикновено се развива, вследствие на заболявния на костната система, които не са били своевременно и правилно лекувани.

Спондилолистетичен таз – в този случай се касае за изместване напред на последния лумбален прешлен, при което той застава върху първия сакрален и по този начин навлиза с предната си част в тазовата кухина.

Остеомалатичен таз – както следва от наименованието, този тип аномалия се дължи на заболяването остеомалация, при което настъпва т.нар. обезкалцяване на костите. Те стават “по-меки” и са податливи на фрактури, а тазът може да се деформира напълно, тъй като той поема голяма част от тежестта на тялото.

Фуниеобразен таз – или още мъжки тип таз – в този случай говорим за “по-дълбока” кухина на таза, а напречните размери се стесняват. Среща се при някои активно спортуващи момичета. Може да е част от синдроми, които включват и повишено окосмяване, както и развитието на вторични полови белези, характерни за мъжкия пол.

Таз с тумори и образувания – когато нарастват, туморите и образуванията предизвикват деформация на таза, като създават съществени пречки за осъществяване на раждане през естествените родови пътища.

Според класификацията на Litzmann, стеснението на таза по размери бива 4 степени и се определя спрямо дължината на conjugatа vera obstetrica. Conjugata vera obstetrica се получава, като от conjugata diagonalis се извади 1,5 см, а conjugata diagonalis представлява разстоянието между най – изпъкналата точка на промонториума и средата на долния външен ръб на симфизата (нормално е между 12,5 и 13 см).

Степените на стеснение по размер са, както следва:

  • 1-ва степен – размерите на conjugata vera obstetrica са между 9 и 11 см
  • 2-ра степен – между 7,5 и 9 см
  • 3-та степен – между 5,5 и 7,5 см
  • 4-а степен ­- размерите са по-малки от 5,5 см. За тазове с такива размери се използва терминът “абсолютно стеснени”.

При втора степен стеснение на таза раждане през естествените родови пътища е възможно, ако плодът е с малки размери или е недоносен. Трета и четвърта степен на стеснение са показания за извършване на Цезарово сечение.

Автор: Александра Стефанова

Прочетете за:
Нормално раждане