Начало / Бременност и раждане / Кои са по-честите тестове, които се правят по време на бременността?

Кои са по-честите тестове, които се правят по време на бременността?

дек. 28, 2016

тестове

Бременността е един от най-дългоочакваните и щастливи периоди от живота на почти всяка жена. Той е съпроводен с много изследвания, които да проследяват здравословното състояние на майката и плода. Някои от тези тестове трябва да бъдат извършени в точно определен период от бременността, затова и жените трябва да бъдат наясно какви са те и да ги изискват от гинеколога, който следи тяхната бременност. Някои от по-често извършваните тестове са:

Нухална транслуценция

Нухалната транслуценция е скринингово ултразвуково изследване, което трябва да се извърши между 11 и 14 гестационна седмица. Неговата цел е да установи дали при бебето е налице някой от по-често срещаните вродени дефекти. Ако тестът е положителен е нужно да бъдат извършени допълнителни тестове.

Времето на извършване на теста за нухална транслуценция е много важно да се спази, защото само между 11 и 14 седмица от бременността нухалната гънка е най-видима. С този тест може да се оцени възможността от развитие на някои по-чести вродени дефекти като синдром на Даун, вродени сърдечни малформации и други.

Човешки хорионгонадотропин

Човешкият хорионгонадотропин е хормон, който се произвежда от плацентата по време на бременността. Установяването на този хормон в кръвта и урината на жената се използва в тестовете за бременност.

Обикновено между 15 и 20 гестационна седмица се препоръчва измерване на нивата на хорионгонадотропина в кръвта на бременната жена. Количествените изменения в нивата на този хормон могат да бъдат сигнал за някои вродени дефекти.

Алфа-фетопротеин

Алфа-фетопротеинът е белтък, който се синтезира от черния дроб на плода  и може да бъда открит в околоплодната течност, която обгръща и предпазва плода. Това е белтъкът в най-голямо количество, който се открива в организма на развиващото се бебе. Алфа-фетопротеинът преминава през плацентата в кръвта на майката и измерването на неговото количество в кръвта на майката може да се използва като скрининг за оценяване на риска от развитието на някои генетични дефекти. Най-подходящо е измерването на алфа-фетопротеин да се извършва между 16 и 18 седмица от бременността.

Амниоцентеза

Амниоцентезата е хирургична процедура, при която се изтегля малко количество околоплодна течност под ехографски контрол. В околоплодната течност се намират клетки от плода, които могат да се използват за анализ.

Тази диагностична процедура се извършва при съмнение за някои хромозомни аномалии, дефекти на невралната тръба или други генетични аномалии. Най-под ходящият период за извършване на амниоцентеза е между 15 и 20 гестационна седмица.

Орален глюкозо-толерантен тест

Оралният глюкозо-толерантен тест се извършва при съмнение за гестационен диабет. Някои фактори, които увеличават риска от възникване на диабет по време на бременността са: данни за гестационен диабет при предишна бременност, раждане на бебе с тегло над нормата или наднормено тегло на майката.

Глюкозо-толерантният тест се извършва между 24 и 28 гестационна седмица. Рано сутрин на гладно жената трябва да изпие 75 грама глюкоза. На първия и втория час след изпиването на глюкозата на жената се взима кръв за установяване на нивата на кръвната захар и дали те са покачени над нормата.