Когато повечето хора чуят термина уринарна инфекция първата им мисъл е, че става въпрос за инфекция на пикочния мехур. Но всъщност всяка част от пикочните пътища може да се инфектира и да доведе до оплаквания. При бременните жени рискът от такъв вид инфекции е повишен след 6-та гестационна седмица.

Защо уринарните инфекции са по-чести през бременността?

Причината се крие в промените, които настъпват в уринарната система през този период. Матката е разположена точно върху пикочния мехур и с нейното нарастване тя може да започне да го притиска и да пречи на правилното оттичане на урината. В резултат на това може да настъпи застой на урина, да се размножат бактерии и да се развие инфекция.

Друга причина за повишаване на риска от инфекции на пикочните пътища по време на бременността са завишените нива на хормона прогестерон. Този хормон предизвиква отпускане на мускулите на уретерите, които придвижват урината към пикочния мехур.

Какви са по-честите симптоми при уринарна инфекция?

Може да изпитате някой или комбинация от следните симптоми:

 • болка и парене при уриниране
 • често уриниране
 • чести позиви за уриниране
 • наличие на кръв в урината
 • крампи или болки в долната част на корема
 • промяна във вида на урината – може да изглежда мътна или да има неприятен мирис
 • болка при сексуален контакт
 • втрисане или повишаване на телесната температура
 • промяна в количеството на отделяната урина в посока увеличаване или намаляване.

Как може да повлияе уринарната инфекция на бременността ви?

Ако не лекувате навреме инфекцията, тя може да стигне до бъбреците и те също да се инфектират, което е опасно за вашето здраве. Нелекуваната инфекция също така е възможно да увеличи риска от преждевременно раждане и раждане на бебе с ниско тегло. Ако се предприемат мерки за лечение на уринарната инфекция, тя не би застрашила по никакъв начин вашата бременност.

Какво е лечението?

Има антибиотици, които са безопасни за бременните жени и могат да бъдат предписани за лечение на уринарна инфекция. Най-често антибиотичният курс е между 3 и 7 дни. Обикновено симптомите отзвучават още през първите 1-2 дни на лечение. Ако обаче вашите симптоми персистират и не сте почувствали облекчение е най-добре да се консултирате с лекар, който да оцени състоянието ви и да предприеме мерки, ако е нужно.

Как може да се предпазите от уринарна инфекция?

Може да направите всичко както трябва и пак да развиете такъв вид инфекция. Има обаче някои превантивни мерки, които биха могли да намалят риска:

– Пийте между 6 и 8 чаши вода всеки ден.

– Ограничете консумацията на кофеинови напитки.

– Приемайте добавки витамин Ц, бета-каротен и Цинк след предварителна консултация с гинеколог.

– Създайте си навика да уринирате много скоро след като усетите нужда и не се стискайте за дълго.

– Уринирайте преди и след сексуален контакт.

– Сменяйте бельото си редовно и избягвайте да носите стегнати бикини.

– Избирайте бельо от естествени материи, за предпочитане памук.

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!