Начало / Бременност и раждане / Ускоряване на раждането с натурални методи

Ускоряване на раждането с натурални методи

ное. 22, 2018

ускоряване на раждането

Повечето жени раждат на или преди очакваната дата на термина. При някои обаче се наблюдава преносване, като причината за това често е неизвестна. Фактори, които повишават вероятността за преносване са например:

  • затлъстяване
  • предишна преносена бременност
  • хормонални фактори
  • наследствени причини.

Кога настъпва раждането?

Много жени смятат, че първите болезнени контракции или изтичането на околоплодните води са началото на раждането, но това не е така. Според медицинските специалистите за започнало раждане може да се говори едва тогава, когато маточната шийка се е разширила до 3-4 сантиметра. Това се нарича още активна фаза на родилния процес.

Трябва да се отбележи, че вие може да започнете да изпитвате болезнени контракции дори ден преди началото на раждането. Това е напълно нормално и не трябва да ви притеснява.

Колко обикновено продължава раждането?

Няма точно определени граници за този процес, но най-често то продължава около 8 часа или по-малко в зависимост от редица фактори. При първораждащи жени се смята, че раждането може да продължи и 18 часа.

Какво означава бавно раждане?

Обикновено в процеса на раждане през първите 4 часа на активната фаза маточната шийка се разширява с около 0,5 см на всеки час. След този първи период обикновено настъпва активната фаза на раждането. През нея контракциите са по-чести и маточната шийка се разширява по-бързо с около 1,2-1,5 см на всеки час. За бавно раждане се смята това, при което маточната шийка се разширява с по-малко от 0,5 см през първите 4 часа. Обикновено докторите изчакват да минат тези първи 4 часа, за да определят дали при раждащата жена може да се очаква по-бавно раждане.

Как може да ускорите раждането с натурални методи?

Има някои техники, които може да изпробвате, ако при вас раждането напредва по-бавно:

Сменяйте позицията си

Стоейки на едно място без да се движите може да забави раждането ви. Нужно е да сменяте позицията си, за да позволите и на бебето да се движи и да намери най-подходящата позиция.

Стимулирайте гърдите си

При масаж и стимулация на гърдите се освобождава хормона окситоцин, който предизвиква контракции и може да ускори раждането.

Разходете се

Когато наближава терминът ви или вече дори е започнало раждането се опитайте да се разходите, защото гравитацията ще се отрази благоприятно на тялото ви. Движението и танцуването също ще помогне за облекчаване на болката, която нормално съпровожда всяко едно раждане.

Вземете си топъл душ

Топлата вода ще ви помогне да се отпуснете и ще облекчи напрежението в областта на маточната шийка. Лежането в топла вана също може да бъде подходящо за вас, но в такъв случай до вас задължително трябва да има някой.

Акупресура

Прилагането на натиск в определени точки от тялото може да стимулира контракции и да ускори раждането. Една подобна точка се намира на 4 пръста над вътрешния глезен на крака, другата е разположена в сгънката между палеца и показалеца.

Пробвайте сексуална стимулация

Ако терминът ви е минал, а водите ви още не са изтекли с партньорът ви може да пробвате да правите секс, за да стимулирате раждането. Въпреки, че това твърдение не е подкрепено от научни факти, някои специалисти смятат, че хормона релаксин, който се съдържа в спермата размеква маточната шийка и може да подпомогне нейната дилатация..

Чай от босилек или риган

Тези чайове съдържат съставки, които подобряват притока на кръв към матката. Смята се, че те могат да стимулират контракции и да ускорят родилния процес.

Ароматерапия

Маслата от лавандула, лайка, мандарина и други могат да ви помогнат да се отпуснете и успокоите. Те могат да се прилагат чрез масаж, инхалация или да се ползват арома лампи. Ароматерапията може да спомогне за редуциране на напрежението и болката, които съпровождат раждането.