Начало / Бременност и раждане / Животозастрашаващи усложнения при раждане

Животозастрашаващи усложнения при раждане

дек. 9, 2016

раждане

В повечето случаи ражданията протичат без сериозни усложнения. За щастие тежките усложнения на бременността са сравнително редки. Освен това някои от тях могат да бъдат диагностицирани по време на бременността и акушер-гинеколога да е подготвен, като например при еклампсия или при проблеми с плацентата. Общото за всички тези усложнения е, че те застрашават живота на майката и бебето. По-често срещаните животозастрашаващи усложнения при раждане са:

Кръвоизлив

Тежък и неконтролиран кръвоизлив може да настъпи по време на и след раждане. За тежък се смята кръвоизлив, при който има загуба на над 500 мл кръв. Причините за това сериозно усложнение могат да бъдат няколко:

  • атонична матка (матка, която не се съкращава нормално)
  • травма – нарушаване на целостта на матката
  • задържани плацентарни части.

В някои случаи, ако медицинските специалисти не успеят да спрят кървенето може да се наложи премахване на матката – хистеректомия, за да се спаси живота на майката.

Проблеми с плацентата

Плацентата е органът, който се образува по време на бременността и има функцията да доставя хранителни вещества на плода. В някои случаи обаче тя може да не се формира правилно и да попречи на раждането. При плацента превия например, плацентата е нисколежаща, в близост до шийката на матката и може да попречи на придвижването на бебето по родовите пътища при раждане.

Плацента акрета е друга малформация на плацентата, при която тя е прикрепена прекалено надълбоко в мускулатурата на матката и при раждане може да се разкъса стената на матката и да настъпи тежък кръвоизлив.

Задържани плацентарни части е състояние, при което части от плацентата остават в матката и това може да доведе до кръвоизлив или инфекция.

Повишено кръвно налягане

Бременните жени, страдащи от прееклампсия имат високо кръвно налягане, задържат течности и отделят белтъци с урината. Ако прееклампсията не се лекува по време на бременността при раждане могат да настъпят сериозни усложнения. Целта на гинеколозите е да поддържат кръвното на бременните жени в норма, но дефинитивният метод за лечение на много тежка прееклампсия е израждане на бебето, което може да бъде опасно за неговото здраве, ако е недоносено.

Има и едно рядко състояние, известно като HELP-синдром, което спада към много тежките прееклампсии. При него има нарушение на процеса на кръвосъсирване и увреждане на черния дроб на бременната жена. И тук дефинитивният начин за лечение е израждане на бебето.

Амниотична емболия

Амниотичната течност е течността, в която живее плода през бременността. Амниотичната емболия е много рядко усложнение, при което околоплодна течност навлиза в кръвообращението на родилката и може да запуши белодробните артериоли. Това най-често води до смърт на майката.

Сепсис

Сепсисът е много тежка форма на инфекция, която може да настъпи преди или след раждането. По време на и след раждането жените са изключително податливи към инфектиране на матката и родовите пътища, затова и трябва да се вземат всички предпазни мерки за намаляване на риска от това усложнение.