Начало / Бременност и раждане / ХИВ и бременност

ХИВ и бременност

фев. 18, 2016

бременност

Майчинството е едно от най-прекрасните неща, които могат да се случат на една жена. За съжаление при жените с ХИВ бременността може да се окаже предизвикателство и те трябва да бъдат много стриктно проследявани от лекар, за да успеят да родят здраво дете. Ако сте носителка на вируса на СПИН вие може да го предадете на своето дете по време на бременността, при раждане или при кърмене.

Ако сте ХИВ-позитивна вие попадате в рискова група за усложнения по време на бременността, като например преждевременно раждане, раждане на дете с поднормено тегло и раждане на мъртъв плод. Тези рискове са по-често срещани при жени, при които имунната система е значително компроментирана, в резултат на СПИН.

Ако не се лекувате правилно и стриктно по време на бременността има 25% риск да предадете вируса на бебето си. Добрата новина е, че може да намалите този риск до едва 1% ако следвате лекарските препоръки. Трябва редовно да проследявате своето физическо състояние, да приемате предписаните медикаменти и не трябва да кърмите след раждане.

Над 8700 ХИВ-позитивни жени само в САЩ раждат всяка година и едва 200 бебета се инфектират с вируса годишно. Този брой може да бъде допълнително снижен, ако всички жени се изследват за носителство на вируса на СПИН преди да забременеят, за да получат своевременно лечение.

Как се лекува ХИВ по време на бременността?

Първото и най-важното, което трябва да знаете е, че ако сте ХИВ-позитивна и забременеете не трябва да спирате приема на медикаменти за справяне с вируса. Ако пък сте бременна и разберете, че сте заразена с ХИВ по-късно трябва възможно най-бързо да започнете лечение.

Важно е да намерите специалист, който има опит в лечението на бременни ХИВ-позитивни. По време на бременността трябва редовно да изследват кръвта ви, за да оценяват какъв е рискът за бебето. Освен това вашият лекуващ лекар ще следи за наличие на анемия, функцията на черния ви дроб и стойностите на електролитите, за да прецени дали медикаментите, които приемате не влияят зле на здравето ви.

По време на бременността няма да ви бъдат предписвани медикаменти, които могат да навредят на бебето. За съжаление за някои от по-новите медикаменти за лечение на ХИВ все още няма достатъчно проучвания как влият на плода и дали имат нежелани странични ефекти. Мнението на повечето специалисти е, че освен ако не е ясно със сигурност, че някой медикамент за лечение на ХИВ може да увреди плода той да бъде назначаван на бременната, за да се намали риска от предаване на вируса на плода.

Докато сте бременна състоянието на бебето ще бъде проследявано много стриктно, за да се прецени дали то се развива адекватно и дали медикаментите повлияват зле неговото развитие. Всеки месец трябва да бъде извършван ултразвук, а по преценка на лекаря могат да бъдат назначени и допълнителни изследвания. След раждането бебето трябва да бъде изследвано за носителство на ХИВ и ако е носител да бъде своевременно лекувано.