Начало / Бременност и раждане / Хламидия по време на бременността

Хламидия по време на бременността

мар. 23, 2016

бременността

Хламидията е лечима бактериална инфекция, която може да се предаде от човек на човек при орален, генитален или анален секс. Освен това тя може да се предаде от бременна майка на плода по време на раждане. Хламидията е най-често предаваната сексуална инфекция и най-често засяга жени в активна сексуална възраст под 25 годишна възраст.

Как може хламидията да повлияе на бременността ви?

При бременни жени с хламидия се наблюдава по-голям процент на инфекции на плодния сак, преждевременно раждане и преждевременно пукане на околоплодния мехур, въпреки че адекватното и навременно лечение може да намали риска от тези усложнения. Някои проучвания свързват хламидията с повишен риск от спонтанен аборт, въпреки че според други специалисти такава връзка не може да се потвърди със сигурност.

Ако хламидията не се лекува навреме жената  може да е по-податлива на инфектиране с ХИВ и други сексуално-предавани инфекции. По-важното е, че ако страдате от хламидия по време на раждането може да предадете инфекцията на бебето. Над 50% от бебетата родени по вагинален път от майки с хламидия са се заразили с инфекцията.

При 25-50% от тези бебета се развива очна инфекция – конюнктивит няколко дни до няколко седмици след раждането. Между 5 и 30% от бебетата, които се заразяват с хламидия по време на раждането развиват пневмония няколко седмици до няколко месеца след раждането.

Въпреки, че тези инфекции могат да протекат доста тежко при бебетата, ако лечението започне възможно най-рано с правилните антибиотици не се наблюдават усложнения на здравето на децата. Най-подходящо обаче е майките да лекуват хламидията още по време на бременността, за да намалят риска от предаването й при раждането.

Обикновено всички бременни жени още в първите седмици от бременността се подлагат на скрининг тест за установяване дали са заразени с хламидия. Ако спадате към рискова група за заразяване с хламидия, т.е сте под 25 годишна възраст е възможно повтаряне на теста в третия триместър.

Какви са симптомите при хламидия?

Много често жените, заразени с хламидия нямат никакви характерни оплаквания. По-честите симптоми, за които жените съобщават са парене и дискомфорт при уриниране, повишена вагинална секреция и в по-редки случаи зацапване. Ако сте се заразили по време на орален секс може да настъпи възпаление на гърлото и болка при преглъщане.

Как се лекува хламидията по време на бременността?

По време на бременност за лечение на хламидия се предписват определени антибиотици, които не преминават през плацентата. Вашият партньор също трябва да се лекува и двамата трябва да се въздържате от сексуални контакти до завършване на антибиотичния курс.