Начало / Бременност и раждане / Ползите от ходенето по време на бременността

Ползите от ходенето по време на бременността

ное. 4, 2016

бременност

Ходенето е страхотно и безопасно упражнение, от което бременните жени могат да се възползват. Важно е да не преставате с физическата активност само защото сте забременели. С упражненията ще подсилите мускулите в тазовата област и това може да помогне за по-лесното вагинално раждане.

Ходенето е една от най-подходящите физически дейности за бременните жени и има много ползи за тяхното здраве.

Поддържа ви физически активни

Чрез ходенето ще поддържате тялото си във форма. Може да започнете с кратки 15-минутни разходки и постепенно да увеличавате тяхната продължителност. Опитайте се да сте активни всеки ден и да не се залежавате прекалено, ако разбира се състоянието ви го позволява.

Помага за по-лесното и безпроблемно раждане

Като ходите ще укрепите мускулатарата в тазовата област, която е изключително важна при раждане. Ще поддържате мускулите си в тонус и когато дойде времето за раждане ще преминете по-лесно през този момент. Освен това учените са доказали, че жените, които са били физически активни през бременността си са изпитвали по-малко и по-безболезнени контракции.

Намалява стреса

Бременността е стресов период за жената, изпълнен с много нови преживявания и емоции, които могат да я накарат да се чувства прекалено стресирана. Често бременните жени изпитват резки промени в настроенията, което може да стане причина за депресия. По време на ходене се увеличава количеството на ендорфините – хормони на щастието в тялото на жената и това действа като протективен фактор срещу депресия. Ако искате да поддържате и тялото и ума си във форма може да изберете ходенето.

Раждане на здраво бебе

С ходенето поддържате не само своето тегло в норма, но и тегло на растящото във вас бебе също в нормални граници. Освен това учените са установили, че с ходенето намалявате риска от гестационен диабет, който е изключително често срещано състояние по време на бременност. С физическата активност се подобрява усвояването на глюкозата от кръвта и се намалява риска от диабет.

Поддържа кръвното налягане в норма

Високото кръвно налягане е често срещан проблем по време на бремеността. Обикновено при всяко посещение на бременната жена при гинеколог той трябва да следи и стойностите на нейното кръвно налягане и да се вземат мерки ако то е покачено. С ходенето освен, че поддържате теглото си по време на бременността то подобрява и циркулацията на кръвта в тялото и поддържането на кръвното налягане в нормални граници.

Облекчаване на болките и дискомфорта

Често по време на бременността жените се оплакват от дискомфорт и болки с нарастването на плода. Тези болки се засилват ако жената не е физически активна, затова и специалистите наблягат на важността на физическото натоварване през бременността за намаляването на дискомфорта.