Начало / Бременност и раждане / Често срещани оплаквания през бременността

Често срещани оплаквания през бременността

мар. 23, 2020

оплаквания през бременността

Бременността е вълнуващ етап от живота на жената, но не винаги този период преминава без каквито и да било оплаквания. Промените в нивата на хормоните и нарастващите размери на матката могат да доведат до редица симптоми. В повечето случаи тези оплаквания са нормални и очаквани по време на бременността. В по-редки случаи те могат да бъдат признак на усложнения, затова е важно да знаете какво да очаквате и кога би трябвало да се консултирате със специалист.

Някои от по-честите оплаквания през бременността са:

Гадене и повръщане

Гаденето и повръщането по време на бременността са известни още като сутрешно гадене и това е едно от най-честите оплаквания особено през първите месеци след забременяване. Лекарите не са изяснили точната причина за появата на този симптом. Счита се, че той се дължи на повишаването на нивата на някои хормони в организма на жената.

Сутрешното гадене може да бъде съвсем леко само с позиви за гадене сутрин на гладно до по-тежки случаи с неколкократни повръщания през деня, които в редки случаи могат да доведат до дехидратация и да се наложи хоспитализация на бременната.

Болезненост в гърдите

Още в ранните етапи на бременността гърдите ви ще започнат да се подготвят за периода на кърмене. Това ще доведе до увеличаване на техните размери и известна болезненост. При някои жени нарастването на гърдите е по-осезаемо. Болезнеността обикновено след четвъртия месец на бременността лека полека отшумява.

Лесна умора

Друго често съобщавано от бременните жени оплакване е лесната умора, особено през първия и третия триместър на бременността. През тези месеци организмът ви работи изключително усилено, за да се подготви за приветстване на новия живот и това неминуемо води до умора и нужда от по-чести почивки. Осигурете достатъчно време за почивка на тялото си и се старайте да избягвате емоционалния и физическия стрес. Те допълнително могат да засилят усещането за умора и липса на енергия.

Киселини и влошено храносмилане

Стомашните киселини по време на бременността се появяват около втория и третия триместър. Нарастващата матка започват да притиска стомаха и е възможно да настъпи връщане на стомашно съдържимо и стомашен сок към хранопровода и това да причини усещане за парене и дискомфорт.

Запек

Над 70% от бременните жени страдат от запек през някакъв етап на бременността. Една от причините за това неприятно състояние е повишената продукция на хормони, някои от които водят до забавяне на дейността на стомашно-чревния тракт. Друго обяснение може да се крие във витамините, които може да приемате през бременността. Ако те са с високо съдържание на желязо, това може да се яви причина за запек. Обърнете внимание на този факт и ако смятате, че това би могла да бъде причината за вашия запек се консултирайте с гинеколога, който следи бременността ви за евентуална смяна на витамините.

Хемороиди

Хемороидите представляват разширени вени в областта на ректума, които могат да кървят и да станат болезнени в един момент. Обикновено това оплакване може да възникне в последните месеци на бременността, когато нарастващия плод, заедно с околоплодната течност започнат да оказват натиск и върху вените в областта на тазовото дъно.

Кървене на венците

През бременността се увеличава обема на кръвта в тялото и това може да доведе до повишена чувствителност и кървене на венците. Хормоналните промени, които настъпват в организма на жената пък я правят по-податлива на образуване на плака. Заради това е важно да не пропускате редовните профилактични прегледи при стоматолог и през бременността, за да се намали риска от последващи усложнения и проблеми със зъбите.