Начало / Бременност и раждане / Често оригване по време на бременността

Често оригване по време на бременността

фев. 28, 2019

оригване по време на бременността

Всеки от нас се оригва от време на време след хранене и това е напълно нормално. При бременните жени, особено в първия триместър се забелязва нарастване на оригването и гаденето. Тази промяна съответства на промените, които настъпват в организма на бременната жена, но това може да бъде доста дразнещо и засрамващо за жената. В комбинация с гаденето, оригването може да направи една бременност не чак толкова невероятна и очарователна.

Каква е причината за честото оригване по време на бременността?

Оригването се дължи на натрупване на газове в стомаха. Обикновено при консумация на храна в стомаха навлиза и въздух, а при разграждането на определени храни в стомаха и червата се образуват газове. По време на бременността честото оригване може да се съпътства и от някои допълнителни симптоми, като :

  • гадене
  • подуване на стомаха
  • киселини
  • стомашни болки.

Сутрешното гадене, което е един от ранните симптоми при бременност също може да увеличи риска от по-често оригване. При повечето жени гаденето и повръщането са най-тежки през втория и третия месец на бременността.

Няколко фактора могат да способстват за по-честото оригване през ранните месеци на бременността. Когато се оплаквате от гадене, хормонът прогестерон кара храносмилателната система да забави своята дейност. Това забавяне има като резултат натрупване на газове в стомаха и червата. Това неминуемо от своя страна пък води до по-често оригване и флатуленция.

Освен това по време на бременността, жените имат навика да похапват повече, което води и до поглъщане на повече въздух при преглъщане. Тревожността и стреса, които могат да съпровождат този период от живота ви пък също са съпроводени с учестено дишане и навлизане на повече въздух в храносмилателната система.

Как може да облекчите оригването и гаденето по време на бременността?

Първото, което трябва да направите, ако забележите, че се оригвате по-често е да не се притеснявате и да го приемете като част от бременността. Има някои мерки, които може да предприемете, за да се опитате да намалите честотата на този симптом. Ето и някои от тях:

Направете някои промени в хранителните си навици

Опитайте се да се храните по-бавно. Така по-малко въздух ще навлиза в храносмилателната ви система. Пиенето на газирана вода помага на някои жени да облекчат сутрешното си гадене, но това пък при някои води до по-често оригване и подуване на стомаха. Ако често пиете подобни напитки се постарайте да ги ограничите, за да видите дали това ще има положителен ефект върху оплакванията ви от често оригване.

Пийте повече вода

Хидратацията е от изключително голямо значение по време на бременността. Постарайте се да пиете между 2 и 3 литра вода всеки ден. Ако искате да разнообразите малко може да пробвате и някои плодови сокове, които не причиняват подуване, като например сок от ананас, боровинки, грозде, портокал.

Внимавайте с млякото

Ако обичате често да пиете прясно мляко, по време на бременността помислете да го смените с други напитки, защото то се свързва с повишено газообразуване. Не е нужно да ограничавате всички млечни продукти от менюто си. Няма проблем да консумирате кисело мляко, сирене или кашкавал например. Помислете да ограничите и някои други храни в менюто си, които също увеличават образуването на газове в стомаха, като броколи, бобови храни, мазни и пържени храни, зеле.

Постарайте се да бъдете физически активни

Физическата дейност и тренировките са важни по време на бременността, дори и това да представлява разходка за 30 минути в парка. Когато се движите се активизира и храносмилателната система и това подпомага по-доброто храносмилане. Ако се чудите каква физическа дейност е подходяща за вашето състояние може да се консултирате с лекаря, който следи бременността ви, който да ви даде насоки и съвети.

Последни публикации