Начало / Бременност и раждане / Човешки папиломен вирус и бременност

Човешки папиломен вирус и бременност

ян. 7, 2019

човешки папиломен вирус и бременност

Гениталните инфекции, причинени от човешки папиломен вирус са сред най-честите болести, предавани по полов път. Почти всеки сексуално активен човек се среща с този вирус в някакъв етап от живота си. Една от причините за това е, че вирусът има близо 150 разновидности и голям процент от тях не причиняват никакви симптоми и с времето организмът се справя с тях.

Около 40 от всички видове човешки папиломен вирус инфектират гениталиите. Най-често в резултат на това в тази област се появяват брадавици, но може да се стигне и до развитие на рак.

Какви са симптомите на инфекция с човешки папиломен вирус?

В болшинството от случаите пациентите нямат никакви насочващи симптоми. Ако все пак имате някакви оплаквания те могат да се проявят от месец до една година след като сте се срещнали с вируса.

Инфекцията само с няколко от 40-те генитални човешки папиломни вируси води до появата на генитални брадавици. Този вид брадавици са изключително заразни. Около 65% от хората, които са имали сексуален контакт с партньор с брадавици също се заразяват.

Ако обаче се заразите с т.нар високорисков щам на човешкия папиломен вирус, това може да доведе до по-сериозни клетъчни изменения и развитие на рак.

Какъв е рискът при бременност?

Ако сте инфектирани с човешки папиломен вирус в повечето случаи това няма да се отрази негативно на развитието и здравословното състояние на вашето бебе. Ако имате брадавици е вероятно те да нарастват по-бързо поради повишеното отделяне на вагинален секрет по време на бременността, хормоналните изменения и промените в имунната система.

Възможно е да предадете вируса на бебето, въпреки че това се наблюдава доста рядко. Дори и детето ви да се зарази с човешкия папиломен вирус, в повечето случаи то успява да се справи с инфекцията от само себе си.

Какво е лечението по време на бременността?

Няма медикамент, който да ви помогне да се справите с вируса. Ако имате брадавици вашият гинеколог може да предпочете да не предприема мерки за тяхното лечение по време на бременността, защото много често те изчезват от само себе си малко след раждането.

Ако все пак се вземе решение брадавиците да бъдат премахнати има няколко безопасни метода, които да се използват, като например замразяване с течен азот или лазерно премахване. Не взимайте решение сами да лекувате брадавиците си с медикаменти, които се продават в аптеките, защото това може да не е безопасно, както за вас, така и за бебето ви.

Как може да намалите риска от инфекция с човешки папиломен вирус?

Най-ефективният начин да се предпазите от инфекция е да имате сексуален контакт само с един партньор, който също няма контакти с други хора. Колкото повече сексуални партньори имате, толкова по-голям е рискът от инфекция с този вирус. Използването на презервативи по време на секс също значително може да намали риска. Не трябва да забравяте обаче, че презервативите не осигуряват 100 % протекция.