Начало / Бременност и раждане / 10 от най-честите симптоми на бременност

10 от най-честите симптоми на бременност

дек. 12, 2012

Симптомите на бременност се различават при всяка една жена по време на поява и начин на протичане. Някои от жените не изпитват ранните симптоми на бременност. Без значение дали планирате зачеване или не е важно да знаете, кои са ранните индикации за това състояние, за да може да ги разпознаете правилно и навреме.

1. Менструален цикъл
Изпуснатият менструален цикъл е може би един от най-ранните знаци за бременност. Повечето жени разбират, че са забременели, когато цикълът им закъснее. Ако ви закъснява с 2-3 седмици е добре да си направите тест за бременност. Въпреки всичко изпуснатия цикъл не е винаги знак за бременност, защото и при жени със синдром на поликистозните яйчници може да има нередовна менструация.

2. Прокървяване в резултат на имплантация
При придвижване на оплодената яйцеклетка и имплантирането й в матката може да настъпи леко кървене, което да се представи като леко зацапване. То се съпровожда и със спазми. Такова леко кървене може да се появи обаче и при смяна на контрацептиви и при някои инфекции. Затова е важно да се направи консултация с лекар, който да установи причината.

3. Подути и чувствителни гърди
Ако сте бременни около третата седмица след зачеването ще забележите, че гърдите и зърната ви са чувствителни. Те също така може и леко да се подуят, както преди менструация.

4. Гадене
При някои жени този симптом се появява особено рано, но обикновено в повечето случаи то започва около шестата седмица след зачеване. Още е познат като  сутрешно гадене.

5. Умора
Бързото заспиване вечер или нуждата от следобеден сън е също един от индикаторите за бременност. По време на бременност умората се дължи на високите нива на прогестерон и ниската кръвна захар.

6. Главоболие
От този симптом се оплакват много жени в ранните месеци на бременността. Той се дължи на високите хормонални нива по време на този период.

7. Засилено обоняние
Промяната в обонянието може да доведе до отказване на някои любими дотогава храни и консумация на нетипични за бременната ястия. Дори малки концентрации от някои миризми водят до силно дразнене и понякога чувство на гадене.

8. Често уриниране
Две-три седмици след забременяване жените започват да уринират по-често от обикновено. Това се дължи на високите нива на хормона – Човешки хорион гонадотропин (ЧХГ), който пък от своя страна стои в основата на съвременните тестове за бременност.

9. Повишена телесна температура
Ако планирате бременност обръщайте внимание и на температурата ви. Повишената температура в някои случаи е индикатор на бременност.

10. Промени в настроенията
За бременността те са характерни, поради хормоналните промени, които настъпват в организма на жената. Различните жени реагират различно. При някои може да се стигне до приповдигнато настроение, други се чувстват по-депресирани или нервни.