Начало / Бременност и раждане / 10 седмица на бременността – какви промени настъпват?

10 седмица на бременността – какви промени настъпват?

мар. 26, 2013

През тази десета седмица вие все още ще се чувствате отпаднали и уморени и може да се оплаквате от гадене, но остава още малко време и тези симптоми ще бъдат в миналото. Вашият корем вече може да започне да става доста по-видим и забележим и за другите хора. Талията ви постепенно ще изчезва.

Какви промени настъпват в организма на вашето бебе?

През десетата седмица на бременността вашето бебе завършва някои от най-важните промени в своя организъм. Започва така наречения фетален период, през който органите започват да нарaстват интензивно и да увеличават своите размери. Вашето бебе е дълго около 3,1 см и тежи приблизително 5 грама. Белият дроб, сърцето, бъбреците и черния дроб вече са функционално активни. През тази седмица бебето започва да се движи в матката, но то е все още много малко и майките трудно отчитат тези движения.

Оформят се ноктите на ръцете и краката. Ушите, които в началото на развитието на бебето се оформят на врата сега се разпологат на правилната си позиция от двете страни на главата. Ако можехте да видите лицето на вашето бебе през тази седмица щяхте да забележите, че то вече има оформена горна устна и двете ноздри са диференцирани.

Какви промени настъпват в организма на майката?

През тази седмица ще продължават характерните чести промени в настроението, които се дължат на хормоналните промени във вашия организъм. Ще продължавате да се чувствате много изморени. При някои жени умората става причина да прекарат тези първи месеци от бременността вкъщи и да си вземат отпуск от работата. Ако вие искате да продължите с вашата работа се опитвайте да си лягате навреме, да си почивате всеки път когато е възможно и да прехвърлите някои от домашните задължения на вашия партньор.

По време на десетата седмица вашата матка е вече с големината на голям грейпфрут. Вече може някои от предишните ви дрехи да ви отеснеят и да се наложи да си купите дрехи за бременни, с които да се чувствате по-комфортно.

Ако при вас няма някакви усложнения на бременността вие ще може да продължите да спортувате любимите си спортове и да поддържате формата си. Особено подходящи са ходенето и плуването. Упражненията поддържат вашите мускули във форма и подобряват вашата издръжливост. Освен това упражненията ще ви помогнат да се освободите от стреса на работното място  и ще подобрят вашето променливо настроение.

Преди да започвате обаче каквато и да е физическа активност трябва да се консултирате с вашия гинеколог дали при вас има някакви дейности, които не трябва да извършвате и какво е препоръчително за вас.

За да осъзнае по-добре и вашия партньор какво ви очаква и, за да се свърже по-добре с вашето бебе е добре той да ви придружава по време на редовните ултразвукови прегледи. Когато той види за първи път вашето бъдещо дете и        чуе как бие неговото сърце със сигурност след това ще ви разбира по-добре и ще ви подкрепя и помага повече, за да се справите заедно с този нов етап от вашия съвместен живот.

Следваща седмица – 11 седмица на бременността
Предишна седмица – 9 седмица на бременността