Начало / Бременност и раждане / 11 седмица на бременността – какви промени настъпват?

11 седмица на бременността – какви промени настъпват?

апр. 2, 2013

През единадесетата гестационна седмица вие вече сте почти в края на първия триместър от вашата бременност. До тази седмица повечето жени са свикнали с бременността, а и по това време гаденето и повръщането намаляват, което кара жените да се чувстват значително по-добре.

Промени в организма на майката

Въпреки че може все още да се чувствате уморена, подута вашето тяло се е адаптирало вече към бременността и доставя всички нужни хранителни вещества на вашето бебе. Хормоните на бременността, които се отделят във вашия организъм водят до отпускане на мускулите, за да може те да се адаптират към нарастващия във вас организъм.

Заедно с растящия ви корем може да забележите, че стрелката на кантара се покачва бързо. Но това е нормално за бременността, няма нужда от паника. Лекарите не смеят да определят, колко килограма точно е нормално да се качат по време на една бременност, защото всеки един организъм е индивидуален. Въпреки че по време на бременността няма как да не качите килограми това не значи, че не трябва да се храните здравословно. Изборът на правилните храни ще накара не само вас да се почувствате по-добре, но и ще достави нужните хранителни вещества на вашето бебе.

Хората смятат, че докато е бременна една жена трябва да удвои своя калориен прием, но това не е така. За да доставите нужните калории на вашия организъм по време на бременността трябва да увеличите калорийния прием с 300 калории повече от калориите нужни на една жена. За да поддържате теглото си здравословно освен правилната диета е добре и да спортувате редовно.

Промени в организма на вашето бебе

По време на 11та гестационна седмица вашето бебе може все още да изглежда странно – главата му продължава да е почти половината от неговия ръст. През следващите седмици тези пропорции ще се променят. През тази седмица вашето бебе е дълго около 4 сантиметра.

Оформят се костите на лицето. Бебето ще става все по-активно и жените, които са раждали и преди и знаят какво да очакват могат през тази седмица да усетят първите детски движения. За нераждали това е по-трудно и те ще усетят бебешките ритници по-късно с напредване на бременността. Пикочната система на вашето бебе през единадесетата гестационна седмица ще започне вече да функционира и да отделя отпадни продукти.

Някои полезни съвети

В края на първия триместър бременните жени вече се чувстват по-добре, свикнали са с промените в техния организъм и това е времето те да се насладят на бременността заедно със своя партньор и да помислят за това какво ги очаква.

Може да започнете да си водите дневник, в който да записвате емоциите си и какво ви вълнува и притеснява с напредването на бременността. Така когато го прелиствате след като сте родили вашето дете това ще ви даде представа през какво сте минали и какво сте постигнали. Така по-лесно ще преминете през периода на бременността и ще запазите за себе си едни прекрасни спомени.

Следваща седмица – 12 седмица на бременността
Предишна седмица – 10 седмица на бременността