Начало / Бременност и раждане / 12 седмица на бременността – какви промени настъпват?

12 седмица на бременността – какви промени настъпват?

апр. 8, 2013

През дванадесетата седмица вие официално приключвате първия триместър от вашата бременност и преминавате в една нова фаза. Тази седмица е изключително важна, както за майката така и за бебето. Едно от важните събития тази седмица е окончателното образуване на плацентата, която ще има активна роля във вашата бременност през следващите месеци.

Промени в организма на бебето

През тази седмица вашето бебе е дълго около 6 сантиметра и тежи приблизително 20 грама. Краката му са дълги около 1 сантиметър. През 12та седмица лицето на вашето бебе е добре оформено. Неговата храносмилателна система започва да функционира активно. Костният мозък произвежда бели кръвни клетки ,които действат като стражи и го предпазват от бактерии и други вредности. Хипофизната жлеза, която е разположена в мозъка също започва да функционира през дванадесетата седмица.

Вашето бебе става все по-активно и ще реагира на външни докосвания. Така ако притиснете с пръст малко по-дълбоко корема си може да усетите как то ще реагира с движение.

Промени в организма на майката

Някои жени могат да се оплакват от замайване, което се дължи на високите нива на хормона прогестерон. Функцията на този хормон е да увеличава притока на кръв към бебето, като отпуска кръвоносните съдове на майката и това може да доведе до понижаване на кръвното налягане. Затова е важно жените да се хранят редовно, да почиват винаги когато могат и да не се претоварват. Когато сте легнали след това се изправяйте бавно, не правете резки движения.

При някои жени промяната на нивата на хормоните могат да доведат до покачване на либидото, докато при други точно обратното – те нямат желание за сексуален контакт и  се чувстват подути. И при двата случая всичко при вас е наред. Просто при всяка една жена симптомите на бременността се проявяват по различен начин.

През първите три месеца вашето тяло работи усилено, за да изгради плацентата, която да спомага за изхранването на вашето бебе през следващите месеци. Това е и една от причините за силната умора, от която се оплакват жените през първите седмици. Сега след като плацентата е вече формирана жените се чувстват по-добре и нямат нужда от толкова почивка.

Много жени се оплакват от засилено обоняние и много миризми ги дразнят. Ако и при вас е така избягвайте да готвите храни, които ви дразнят и проветрявайте често стаите, за да не се дразните допълнително. Освен това през тази седмица много жени се оплакват от киселини. За да се справите с тези оплаквания хапвайте малки порции.

Дванадесетата седмица поставя началото на интензивното нарастване на вашето бебе. Повечето системи в неговото тяло са вече оформени и функционират и оттук нататък то непрекъснато ще увеличава своите размери и тегло, за да може през деветия месец да е готово за живот във външна среда.

Следваща седмица – 13 седмица на бременността
Предишна седмица – 11 седмица на бременността