Начало / Бременност и раждане / 13 седмица на бременността – какви промени настъпват?

13 седмица на бременността – какви промени настъпват?

апр. 15, 2013

През тази седмица вие официално навлизате във втория триместър на вашата бременност. По това време вече вашето коремче трябва да си личи и трудно ще успявате да скриете, че сте бременна. Добрите новини са, че с навлизането във втория триместър шансовете за спонтанен аборт намаляват значително и вашата бременност е в един по-стабилен етап.

Промени в организма на бебето.

През тази седмица вече всички системи на вашето бебе са оформени. Главата продължава да е най-голямата част в неговото тяло. Бебето е дълго около 6,7 см и тежи около 23 грама. Червата започват да функционират през тази седмица и бебето има своите първи изхождания, известни с медицинския термин – мекониум. Червата и някои други органи заемат своята нормална позиция. Костите са все още меки и много гъвкави, което е важно при процеса на раждане, за по-лесното преминаване на бебето през родовите пътища на майката. Плацентата вече функционира пълноценно и доставя нужните хранителни вещества и кислород до вашето бебе и в същото време изхвърля ненужните отпадни продукти. Яйчниците или тестисите на вашето бебе в зависимост от неговия пол се оформят през тази седмица, а освен това външните полови органи – клитор и пенис също започват своето развитие, за да може след още една-две седмици вашия лекар да определи пола на бебето ви.

Промени в организма на майката.

През тази седмица ще забележите, че талията ви доста се е разширила. Матката продължава да расте и тазовите мускули са вече подготвени да поемат напрежението от постоянно растящия плод. В някои случаи може да усетите болки в корема, които най-често се дължат на смяна на позицията на тялото, например при рязко ставане. Затова трябва да внимавате при смяна на позицията на вашето тяло. Размерът на гърдите ви също ще продължава да се увеличава.

Повечето жени съобщават, че с навлизането в 13-та седмица на бременността голяма част от оплакванията като гадене, чувство на умора и отпадналост вече значително намаляват и те се чувстват много по-добре и нямат нужда от толкова почивка както предните няколко седмици. Това е така, защото бременността е  преминала в един по-стабилен етап.

Някои жени забелязват първите стрии в резултат на разпъване на корема през тази седмица. Може да контролирате стриите като се храните равномерно и се опитвайте да наддавате бавно, без да прекалявате с количествата храна с оправданието, че сте бременна и трябва да похапвате за двама. Увеличете приема на течности  и избягвайте мазните и пържени храни. По такъв начин ще намалите шанса и от поява на киселини, които са характерни за бременността. Леките упражнения също могат да спомогнат за намаляване на киселините.

Повечето жени забелязват покачване на сексуалното желание след навлизане във втория триместър, докато други дори и не искат да помислят за сексуален контакт с партньора си. Всичко това се дължи на непрекъснатите промени на хормоналните нива в организма на бременната и двете състояния са напълно нормални и през следващите седмици сексуалните желания на жената могат коренно да се променят. В това отношение нейният партньор трябва да се отнася към нея с разбиране и да я подкрепя през цялото време на бременността.

Следваща седмица – 14 седмица на бременността
Предишна седмица – 12 седмица на бременността