Начало / Бременност и раждане / 14 седмица на бременността – какви промени настъпват?

14 седмица на бременността – какви промени настъпват?

апр. 22, 2013

Вие вече сте във втория триместър на бременността и може да се похвалите със стабилизиране на вашето състояние и намаляване на оплакванията като умора и гадене. Сега когато вече и коремът ви личи може да споделите с приятелите и колегите си хубавата новина, ако разбира се не са се досетили досега.

Докъде е стигнало развитието на вашето бебе?

През тази седмица вашето бебе ще упражнява мускулите на лицето си и ще прави различни гримаси и изражения на лицето. Неговите бъбреци функциорат вече стабилно и то ще отделя урина в амниотичната течност до настъпването на раждането. То вече може и да захваща с пръсти и по време на ехограф докторът може да забележи, че то си смуче пръста.

Бебето ви е с размерите приблизително на един лимон и тежи около 50 грама. През тази седмица ръцете на вашето бебе ще нарастнат на дължина пропорционално на останалата част на тялото, докато краката ще имат да се удължават през следващите седмици. По тялото на бебето започват да се появяват малки косъмчета, известни с медицинския термин лануго. Черният дроб започва да функционира през тази седмица и да отделя жлъчка.

Промени в организма на майката.

Вече сте стигнали до времето, когато сутрешното гадене и непрекъснатата умора вече са минало. Може да изпитвате болки ниско в коремната област, свързани с бременността. Те се дължат на разпъването на мускулите и лигаментите, които се подготвят да поемат нарастващата матка. Хормоналните промени във вашия организъм могат да доведат до честа смяна на настроенията. Ако при вас тези промени са твърде чести е добре да се консултирате с лекар.

Подобно на тринадесета седмица и през тази седмица размерите на гърдите ще се увеличат, но за разлика отпреди вече няма да ги чувствате толкова напрегнати и подути. Освен това ще забележите, че апетита ви значително нараства и въпреки, че имате нужда от повече калории трябва да внимавате, колко и каква храна приемате. Избягвайте мазните и калорични храни  и ресторантите за бързо хранене.

През втория триместър са позволени пътуванията, стига да няма някакви медицински показания, поради които не е препоръчително бременната да пътува. Тъй като по време на бременността може да бъде намален вноса на някои нужни хранителни вещества, диетата на бременната трябва да се следи и ако е нужно да бъдат предписани допълнително витамини и хранителни добавки. Помнете, че когато се храните правилно вие доставяте нужните за правилното развитие на вашето бебе вещества и то ще расте здраво и щастливо.

Следваща седмица – 15 седмица на бременността
Предишна седмица – 13 седмица на бременността