Начало / Бременност и раждане / 15 седмица на бременността – какви промени настъпват?

15 седмица на бременността – какви промени настъпват?

апр. 29, 2013

До петнадесетата седмица вашата бременност вече не е тайна за никой след като вашето коремче си личи отдалече и не може да се сбърка с леко покачване на теглото. С нарастването на вашето бебе ще започнете да изпитвате лек дискомфорт, но поне сутрешното гадене и умора вече ще са в миналото.

Промени в организма на вашето бебе.

До този момент вие ще сте качили между 2 и 5 килограма, но вашето бебе все още тежи около 70 грама. Дължината на тялото му е около 9,1 см. Вие няма да успявате да го усетите, но през тези седмици вашето бебе редовно ще хълца, като това е един вид дихателна тренировка за бъдещия живот във външна среда. Бебетата не издават звуци, защото тяхната дихателна тръба (трахеята) по време на бременността е запълнена с течност, вместо с въздух.

Краката на вашето бебе в момента са по-дълги от неговите ръце и вече всички стави и крайници са оформени и подвижни. С напредването на бременността ще успявате да усещате тези движения на вашето бебе като леки ритници в корема. Гениталиите на бебето вече може да са напълно оформени и ако искате вашия гинеколог може да определи пола на детето.

Промени в организма на майката.

Ако все още не сте си купили дрехи за бременни жени, може би сега е времето да го направите след като вашето коремче расте с всеки изминал ден и ще имате нужда от комфортни дрехи, които да не ви стягат.

През петнадесетата седмица вашата матка се намира по средата между срамната кост и пъпа ви. През тези седмици може да изпитата контракциите на Бракстън Хикс. Те са безболкови и не следват някаква последователност. Ако изпитате повече от пет контракции за час и ако те са последователни една след друга през равен интервал е добре да се консултирате с вашия гинеколог.

Тъй като вашата матка се изкачва все по-нагоре с напредването на вашата бременност положението на вашите органи търпи леки промени и затова може да забележите, че не може да приемате големи порции храна. Затова може да се наложи да ядете по-малко и по-често, за да се предпазите от гадене и повръщане. Поради притискането на стомаха може от време на време да се оплаквате и от киселини, газове и затруднено храносмилане.

С напредването на бременността вие ще искате да сте по-подготвени за момента на раждането и за тази цел може да се запишете в курс за бременни, в който да научите повече неща за бременността и за грижите, които ще трябва да полагате за вашето бебе след раждането. Така освен, че ще се чувствате по-подготвени в този курс ще имате възможността да се запознаете и с други бременни жени, които преминават през същите трудности и може да получите някои ценни съвети.

Следваща седмица – 16 седмица на бременността
Предишна седмица – 14 седмица на бременността