Начало / Бременност и раждане / 16 седмица на бременността – какви промени настъпват?

16 седмица на бременността – какви промени настъпват?

май 6, 2013

Промени в организма на вашето бебе

Пригответе се за интензивен растеж на вашето бебе през следващите няколко седмици. То ще удвои теглото си и ще увеличи размерите на тялото си. През тази седмица бебето е с дължина около 10 сантиметра и тежи около 100 грама. През шестнадесетата седмица очите се придвижват и заемат своето правилно и дефинитивно място. Ушите също са почти напълно оформени. В тънкото черво на вашето бебе започва да се отделя жлъчка, нужна за правилното храносмилане, макар че на този етап то разчита напълно на хранителните вещества, доставяни от майчиния организъм.

Кръвоносната и отделителната система на вашето бебе са напълно оформени и то вдишва и издишва амниотична течност през белите си дробове. Бебетата през тази седмица отделят урина на всеки  40-45 минути.

Промени в организма на майката

Нивото, на което се намира вашата матка през тази седмица е по средата между срамната кост и пъпа. Лигаментите, които поддържат матката се удебеляват и се разтягат, за да могат да поддържат нарастващия във вас организъм. Скоро ще можете да изпитате един от най-хубавите моменти на бременността – усещането на първите детски движения. Някои жени усещат тези движения около 16та седмица, но има и други жени, които усещат движенията на своето бебе след 18та седмица. Това не е причина за притеснение, особено за жените, за които това е първа бременност и те не знаят, какво точно трябва да очакват и как се усещат детските движения.

През първия триместър лекарите съветват жените да избягват пътуванията, поради увеличен риск от спонтанен аборт. През втория триместър вашата бременност е в по-стабилен период и сега може да ви бъде позволено да пътувате, стига да няма някакви други съображения, поради които вашия гинеколог ще ви посъветва да си останете вкъщи. Когато сте на път винаги носете средства за първа помощ и такива лекарства, които могат да облекчат вашето пътуване – лекарства срещу повръщане, киселини или диария. Сега след като сте навлезли по-напред в бременността си е добре да започнете да планирате някои от нещата, които ви предстоят, като например в коя болница ще родите. Говорете с вашия гинеколог относно това и какво той би ви препоръчал.

Следваща седмица – 17 седмица на бременността
Предишна седмица – 15 седмица на бременността