Начало / Бременност и раждане / 17 седмица на бременността – какви промени настъпват?

17 седмица на бременността – какви промени настъпват?

май 13, 2013

Промени в организма на бебето

Дължината на тялото на вашето бебе е вече приблизително 17 сантиметра и тежи около 130 грама. През тази седмица настъпват промени в неговия скелет, който от хрущялен започва да се трансформира в костен, какъвто е при възрастните. Въпреки това костите остават меки, за да може раждането да протече по-лесно. Започват да се отделят първите изпражнения – мекониум. Мекониумът всъщност се състои от  мъртви и ненужни клетки, секреции от гастроинтестиналния тракт и погълната амниотична течност. Започва натрупване на мастна тъкан в подкожието на вашето бебе. Тази мастна тъкан ще служи за доставяне на енергия и ще поддържа нормалната телесна температура.

Очите на вашето бебе през тази седмица са вече напълно оформени, но те ще продължават да бъдат затворени. Ушите също се дооформят и вашето бебе е в състояние вече да долавя звуци от околната среда и да реагира на тях.

Промени в организма на майката

През тази седмица върхът на матката ви ще се намира някъде в областта на пъпа. С нарастването на корема може да почувствате лек дискомфорт. Може да се чувствате малко по-нестабилна отпреди, поради допълнителната тежест. За да се предпазите от травма, поради загуба на баланс носете по-ниски и удобни обувки.

При редовните си посещения при вашия гинеколог той освен да изследва развитието на вашето бебе ще следи и нивата на кръвната ви захар, за да се убеди, че при вас не се развива гестационен диабет. Това състояние засяга около 2-3 % от жените по време на тяхната бременнност. Важното е да сте наясно дали при вас е наличен гестационен диабет, защото той може да доведе до редица усложнения.

С нарастването на корема ви и кожата ще се разпъва и може да чувствате лек сърбеж в зоните на опъване. Сега когато сте наддали на килограми и вашето бебе расте с всеки изминал ден може да започнете да се оплаквате от известни болки в гърба. Освен това тъй като матката ви нараства, тя може да притиска храносмилателния ви тракт и това да доведе до киселини, подуване на корема  и затруднено храносмилане.

Следваща седмица – 18 седмица на бременността
Предишна седмица – 16 седмица на бременността