Начало / Бременност и раждане / 18 седмица на бременността – какви промени настъпват?

18 седмица на бременността – какви промени настъпват?

май 21, 2013

бременност

Промени в организма на вашето бебе.

През осемнадесетата седмица вашето бебе вече е с дължина около 20 сантиметра и тежи приблизително 200 грама. Ушите му са вече напълно оформени и са се придвижили до своето окончателно положение и то може да чува звуци от външната среда. Започва да се оформя предпазния слой върху кожата на бебето, който я защитава от изсъхване и увреждане. Този слой е известен с латинското наименование верникс казеоза. Освен това започват да прорастват тънки косми – лануго, които служат за предпазване на вашето бебе от водната среда, в която живее.

Нервната система продължава да се изгражда и се оформят все повече и по-сложни връзки между различните структури в тялото на вашето бебе. Една субстанция, известна като миелин, нужна за по-лесното предаване на импулсите по нервите започва да ги обгражда през тази седмица.

Промени в организма на майката.

През тази седмица ще започнете да усещате все по-осезателно движенията на малкото човече, което расте във вас. През следващите седмици тези деликатни движения ще стават все по-осезаеми и скоро ще станат напълно разпознаваеми тъй като в някои случаи дори ще може да видите отпечатъците на ръчичка или лакът  от вътрешната страна на корема си.

С напредването на бременността може да започнете по-често да се оплаквате от проблеми с храносмилането и газове. Препоръчително е да избягвате пикантните храни, които могат да задълбочат проблемите с храносмилането и да ви причинят киселини. Яжте бавно и дъвчете добре храната си. Хранете се спокойно и избягвайте похапването на крак. След като се нахраните се разходете за известно време, за да може да спомогнете по-лесното смилане на храната.

Поради нарастващата матка през тази седмица може да започнете да се оплаквате от болки в гърба. За да намалите болките избягвайте да стоите дълго време прави и когато можете си почивайте, за да дадете покой на гърба си.

Ако преди бременността сте страдали от разширени вени е много вероятно сега тяхното състояние да се влоши. Ако разширените вени започнат да ви болят или сърбят е добре да се консултирате с лекар, който може да препоръча носене на по стегнат чорапогащник, който да спомогне за отичането на кръвта към горните части на тялото.

Поради хормоналните промени, които настъпват по време на бременността вашите венци могат да се възпалят и раздразнят много по-лесно и това да доведе до проблеми. Мийте си редовно зъбите без да прилагате ненужен натиск върху тях.

Следваща седмица – 19 седмица на бременността
Предишна седмица – 17 седмица на бременността