Начало / Бременност и раждане / 19 седмица на бременността – какви промени настъпват?

19 седмица на бременността – какви промени настъпват?

май 27, 2013

Сега след като сте близо по средата на вашата бременност е време да започнете да планирате животът си след раждането на бебето. Така например сега е времето да започнете да подреждате бебешката му стая и да купите първите дрешки.

Промени в организма на вашето бебе

През деветнадесетата седмица на вашата бременност органите на вашето бебе продължават да нарастват. Кожата му е покрита с лануго. През тази седмица се развива кафявата мастна тъкан, която е нужна за предпазване на бебето от изстудяване. Бъбреците на бебето са вече напълно оформени и те започват да функционират и да отделят урина. Бебето през тази седмица е с дължина около 22 сантиметра и тежи приблизително 340 грама. То става все по-активно и жените усещат неговите движения през целия ден.

Промени в организма на майката

Вашето коремче нараства с всеки изминал ден. Вече по-лесно се изморявате и ще имате нужда по-често от почивка. С покачването на теглото ви може да започнете да усещате и болки в кръста при продължително стоене прави. Важно е да не се претоварвате и винаги когато можете да си почивате.

Много жени през тази седмица се оплакват от засилен апетит и желание да похапват вредни храни. За да се предпазите от похапването в ресторанти за бързо хранене се хранете по-често вкъщи и напълнете хладилника си със здравословни продукти. Разбира се от време на време се отдавайте на желанията си, но с мярка.

Нарастващата ви матка може да започне да притиска кръвоносни съдове и това да доведе до намаляване на кръвотока към мозъка. Като резултат от това някои от жените се оплакват от световъртеж и отпадналост. Когато почувствате някои от тези симптоми седнете за малко, докато отново се почувствате по-добре.

Отново поради нарастващата ви матка лигаментите в нея се разпъват и това може да доведе до ниска коремна болка. В такива моменти намерете удобна позиция и гледайте да не сменяте рязко позицията си, защото това може да увеличи болките.

Повече от 90% от жените по време на бременността развиват стрии. Много малко е възможно да се разминете без стрии. Може да използвате различни кремове, които да подхранят кожата ви и да намалят в известна степен появата на стриите.

Следваща седмица – 20 седмица на бременността
Предишна седмица – 18 седмица на бременността